Naučnici strahuju da će se koronavirus ubuduće javljati sezonski, kao grip

Zdravlje 03. mar. 202004:26 > 05:04
Podeli:
Izvor: Reuters/ China Daily

Stručnjaci misle da će koronavirus verovatno nastaviti da postoji i da će se javljati sezonski, kao što je to slučaj sa gripom.

„Ovaj virus će biti prisutan i neće nestati bez vakcina“, izjavio je Ameš Adalja, stručnjak za zarazne bolesti u Džons Hopkins Centru.

POVEZANE VESTI

 Virus izaziva bolest nazvanu COVID-19 čiji su simptomi groznica, kašalj i povremeno teške infekcije pluća.

“Proleće i više temperature mogli bi da zaustave širenje virusa na sličan način kao i kod sezonskog gripa. To bi moglo da se desi, rekao je Adalja.

On smatra da bi se mogla smanjiti frekvencija prenosa tako da će ljudi imati vremena za vakcinu kako bi smanjili mogućnost zaraze do sledeće pojave virusa.

“Ali to ne znači da će koronavirus otići zauvek. Čak i ako koronavirus postane sezonski, on nigde ne ide . Ukoliko se bude javljao sa smenom godišnjih doba  kao grip, može se povući leti i vratiti se u jesen i zimu svake godine”, objasnio je Adalja.

 Znamo da su respiratorni virusi veoma sezonski, ali ne isključivo“, rekao je za CNN Vilijam Šafner, specijalista za zarazne bolesti na Univerzitetu Vanderbilt i dodao:

„Jedino se nadamo da bi dolazak toplijeg vremena mogao da pomogne da se ovaj virus povuče. Ali u to ne možemo da budemo sigurni.“

Respiratorni virusi su sezonski, jer hladnije temperature pomažu očvršćavanju zaštitnog premaza u obliku gela koji okružuje čestice virusa dok su u vazduhu.

Ta jača ljuska omogućava im da prežive dovoljno dugo u vazduhu da putuju od jedne osobe do druge.

“Virus gripa bolje preživljava na hladnim i suvim temperaturama“, rekla je za Amanda Simanek, epidemiolog sa Univerziteta Viskonsin u Milvokiju i dodala:

“Ali naravno, na severnoj i južnoj hemisferi nisu ista godišnja doba, kod jednih je zima, kod drugih je leto. Pored toga, neke zemlje uopšte ne doživljavaju dramatične sezonske promene, tako da grip tamo kruži tokom cele godine”.

“Koronavirus se ne širi samo među ljudima koji su bili nedavno u Kini već među onima koji nisu napuštali svoje zemlje”, rekao je Adelja.

On je dodao da su neki stručnjaci za javno zdravlje već sumnjali da su propušteni neki slučajevi koronavirusa u SAD zbog njihove sličnosti sa drugim sezonskim bolestima, i da se to verovatno dešava i u drugim zemljama.