Osoba može da bude zaražena koronavirusom i da ga prenosi iako nema simptome

Zdravlje 25. feb 202008:54 > 08:58
Podeli:
Izvor: REUTERS/Tingshu Wang

Kineski istraživači potvrdili su slučaj asimptomatskog prenošenja novog koronavirusa. Mlada žena iz Vuhana ga je prenela na petoro članova svoje porodice, a da se nije fizički razbolela.

Studija slučaja je prvi konkretan dokaz da osoba koja ne pokazuje simptome može da prenese koronavirus drugima. To je činjenica koja bi mogla da oteža suzbijanje epidemije.

Istraživači koji stoje iza ovog otkrića rekli su da je 20-godišnja žena izolovana i pažljivo posmatrana u bolnici u Anjangu. Ona nije postala fizički bolesna, čak ni nakon što su članovi njene porodice dobili temperaturu. Dvoje od njih imalo je ozbiljnu upalu pluća.

Za sada se čini da je ženski asimptomatski prenos anomalija, ali zdravstveni stručnjaci su dokumentovali druge slučajeve u kojima su se ljudi testirali na virus bez pokazivanja simptoma.

Izveštaj kineskog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti analizirao je zapise svih prijavljenih slučajeva u Kini, od 8. decembra do 11. februara i ustanovljeno je da je 1,2 odsto pacijenata za koje je potvrđeno da su zaraženi utvrđeno da nisu imali simptome.

Daleko veći deo asimptomatskih slučajeva pronađen je na kruzeru „Diamond Princess“, gde je 322 od 621 osobe bilo pozitivno na testu, ali nisu pokazivale nikakve simptome.

Dvadesetogodišnja žena u novoj studiji slučaja živi u Vuhanu, gradu u kome je počela epidemija, ali je otputovala u Anjang 10. januara.

Tri dana kasnije otišla je u bolnicu u Anjangu sa pet članova porodice da poseti bolesnog pacijenta, koji nije ima koronavirusa. Nakon pojave simptoma članovi njene porodice su testirani na virus i bili su pozitivni.

Jedina osoba sa kojom su bili u kontaktu u Vuhanu bila je upravo ova mlada žena. Kada su lekari u početku i nju testirali na koronavirus, rezultati su bili negativni.

Njen CT pregled je takođe bio normalan. Ali dan kasnije, bila je pozitivna na testu na virus, iako nije pokazivala nikakve simptome. Do 11. februara, žena još uvek nije imala temperaturu, kašalj, grlobolju ili gastrointestinalne probleme.

Lekari su zaključili da je ženski period inkubacije, vreme tokom kojeg je bila zarazna, 19 dana. Kineski zdravstveni zvaničnici ranije su procenili da se period inkubacije virusa kreće od jednog do 14 dana, ali nedavna istraživanja pokazuju da bi taj period mogao da bude i duži, čak 24 dana.