Redovno igranje golfa produžava život

Zdravlje 17. feb 202007:17 > 07:23
Podeli:
Izvor: N1

Redovno igranje golfa može biti itekako korisno naročito za starije osobe. Nova istraživanja pokazuju da bi to moglo smanjiti rizik od prevremene smrti.

Istraživači su 10 godina pratili skoro 5.900 osoba starijih od 65 godina, i otkrili da će oni koji su redovno igrali golf, bar jednom mesečno, imati za osam odsto manje verovatnoće da dožive prevremenu smrt, prenosi CNN.

Studija će biti predstavljena tokom ovog meseca na „American Stroke Association’s International Stroke Conference“ u Los Anđelesu.

Golf je dobra opcija za starije osobe koje žele da budu fizički aktivne, tvrde istraživači sa „Zeenat Quresh Stroke Institute“.

„Nivo intenziteta aktivnosti je takav da se može održavati duži vremenski period, a to je nešto što je u interesu pojedinaca tako da ga ljudi mogu redovno igrati“, rekao je dr Adnan Kureši, autor studije i profesor neurologije na Univerzitetu u Misuriju.

Fizička aktivnost je svakako važna, bilo da je u pitanju golf, šetnja ili neki drugi oblik aktivnosti, i može imati zaštitnu ulogu kada je kardiovaskularno zdravlje u pitanju.

„Ako stariji pojedinci vole da igraju golf, oni bi trebalo da nastave sa tim, ali sam siguran da je redovno hodanje podjednako dobro za zdravlje i dugovečnost“, rekao je Ulf Ekelund, profesor sportske medicine Norveške škole sportskih nauka.