U 32 grada širom Srbije obeležen Svetski dan dece obolele od raka

Zdravlje 15. feb. 202018:24 > 18:34
Podeli:
Izvor: Tanjug/Jaroslav Pap

Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka NURDOR je u 32 grada širom Srbije, uz podršku volontera i donatora, obeležilo Svetski dan dece obolele od raka.

Pod sloganom „Zagrli snažno“ tačno u 13 sati u svakom gradu pušten je u nebo po jedan balon u obliku srca kao znak
podrške svim mališanima koji se leče od raka i u znak sećanja na one male superheroje koji više nisu sa nama. Donacije građana prikupljene u donatorskim kutijama NURDOR na ovim događajima iznose 2.553.083 dinara, što je najveća donacija prikupljena na ovoj akciji od kako postoji NURDOR, na čemu ovo Udruženje zahvaljuje svim građanima. 

Humanitarni skupovi su i ove godine deo kampanje pokrenute u cilju izgradnje i opremanja nove Roditeljske kuće u Beogradu, a kojom će se omogućiti besplatan smeštaj i briga o deci oboleloj od malignih bolesti i njhovim porodicama koje dolaze iz cele Srbije u glavni grad na lečenje. 

„Ove godine napravili smo slogan ‘Zagrli snažno’ kako bismo pokušali da svima prenesmo poruku koju mi svakodnevno dobijamo od naših malih super heroja koji se leče – a to je da ne postoji ništa važnije ni snažnije od ljubavi i od podrške koja iz nje proizlazi. Želimo da pokažemo svetu koliko je važno da se zajedno borimo za dobro i koliko smo snažni i moćni kada sve što radimo počinje iz ljubavi. U
Srbiji skoro svakog dana jedno dete oboli od raka – imamo zadatak da svako od njih nikada ne pomisli da je u toj borbi sam. Ovaj zagrljaj danas je za njih i trajaće cele godine“, poručila je Zorica Manojlović, mama lečenog deteta i član NURDOR, prenosi Udruženje.

Izvor : Tanjug/Jaroslav Pap

Tokom 2019. godine NURDOR je napravio veoma značajne rezultate. Stupio je na snagu novi zakon o zdravstvenom osiguranju u kom se, posle pet godina borbe, našao i član koji reguliše bolovanje roditelja teško obolelog deteta za sve vreme trajanja lečenja uz potpunu naknadu zarade. Takođe, u toku prošle godine Srbija je postala prva država na svetu čiji su građani i prijatelji prepešačili obim planete Zemlje u humanitarne svrhe. Kroz aplikaciju Pruži korak obezbeđeno je više od 56 miliona dinara za novu Roditeljsku kuću. 

„Projekat Roditeljska kuća je počeo 2019. godine, nalazimo se negde na pola puta u obezbeđivanju potrebnih sredstava i pred početak realizacije projekta. Izuzetno važno pitanje od nacionalnog značaja – nova Roditeljska kuća će omogućiti da svako dete koje je prinuđeno da sa porodicom boravi u Beogradu zbog lečenja ima obezbeđen potpuno besplatan smeštaj uz sveobuhvatnu psiho-socijalnu podršku sve vreme trajanja lečenja“ , zaključuju iz NURDOR. 

Udruženje skreće pažnju da je neophodno da se u Srbiji uvede pedijatrijski kancer registar. 

„Poslednji statistkički podaci o broju obolele dece, koje je objavio Institut za javno zdravlje, datiraju iz 2016. godine. Kako bismo kao odgovorna zajednica, društvo i sistem mogli na adekvatan način da pružimo podršku deci koja se leče i koja će se lečiti u budućnosti moramo znati precizne i pravovremene podatke o malignim oboljenjima u Srbiji“.