Karijes se olako doživljava, a može da prouzrokuje ozbiljne probleme

Zdravlje 12. feb. 202009:06 > 09:09
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Za većinu ljudi, zdravlje zuba je manje važno od zdravlja ostatka tela, što je izuzetno pogrešno, objašnjava doktor stomatologije, Ada S. Kuper. Karijes je prisutan kod 90 odsto svetske populacije, nezavisno od godina starosti ili pola.

Dok većina doživljava karijes samo kao „nešto crno“ od čega zub počinje da boli, stomatolozi objašnjavaju da je to hronična bolest koja može da dovede do gubitka zuba, ali može i da bude uzrok ozbiljnijih zdravstvenih problema.

Dr Kuper smatra da je neinformisanost najveći uzrok za tako velik broj karijesa, a tome doprinosi i najpopularniji mit – da zub boli ako imate karijes.

Osećaj bola javlja se tek onda kad je karijes došao do živca, to je već uznapredovani oblik oštećenja zuba i lečenje je zahtevnije od samog uklanjanja karijesa. Takav zub obično treba endodontski tretirati i najčešće se preporučuje postavljanje krunice kako bi se dodatno zaštitio.

Deca nisu sklonija karijesu

Drug mit o karijesu je da su deca sklonija njegovom nastanku, a zapravo je suprotno. Kod dece i mladih lučenje pluvačke je pojačano, a ona neutrališe kiselinu i tako štiti zubnu gleđ i sprečava nakupljanja plaka.

Ono zbog čega deca i tinejdžeri češće imaju karijes je unos prevelike količine šećera kao i lošija higijena zuba, od redovnog pranja do pregleda.

Sir spečava pojavu karijesa

Konzumiranje sira povećava proizvodnju kiseline u ustima i zbog toga je delotvornije sredstvo u zaštiti zuba od žvakaćih guma, tvrde naučnici sa američke Akademije opšte stomatologije. Oni su utvrdili da se žvakanjem sira stvara zaštitni sloj na zubima koji ih čuva od nastanka karijesa.