Uskoro stižu veganska jaja napravljena u laboratoriji

Zdravlje 12. feb. 202007:55 > 08:05
Podeli:
Izvor: REUTERS/Francois Lenoir

Dve Francuskinje osmislile su revolucionarnu vegansku zamenu za jaja, koja u laboratoriji prave biolozi Pariske škole za industrijsku biologiju.

„Ključni sastojci i dalje se formiraju i uskoro će biti otkriveni. Problem sa kojim se suočavamo jeste pronalazak tačne ravnoteže sastojaka da bismo napravili pravu formula“, rekle su biološkinje Filipin Solie i Šerilin Tavazuk.

Ova jaja će se naći na tržištu čim njihova testiranja dobiju „zeleno svetlo“ kako bi mogli da garantuju da su nutritivno održiva. Cilj je da jaja budu spremna za tržište sredinom 2020. godine.

Veganska jaja će se konzumirati na identičan način kao i kokošja. Od vas zavisi da li ćete ih jesti kao omlet ili ćete ih koristiti za pravljenje kolača.

Ljuska je još u procesu izrade. U toku su konsultacije sa stručnjacima oko izbora najzdravije opcije.

U odnosu na kokošja jaja, veganska sadrže oko 10 odsto manje proteina i masti, manje su kalorična i sadrže dijetalna vlakna. Što se ukusa tiče, teško ga je opisati jer je jaje suptilnog ukusa, recimo da je ukus ovih jaja sumporastiji od kokošjih.

„Kada smo počeli sa kreiranjem veganskih jaja, najkomplikovanije je bilo napraviti jaja koja će pri kuvanju reagovati isto kao i kokošja“, rekle su biološkinje o poteškoćama sa kojima su se susretale.

„Kokošja jaja se koriste na toliko različitih načina, i to otežava proces kopiranja“, dodale su one.

Bilo je teško naći dijetalnu zamenu za jaja, jer se ona u svemu nalaze, teško je naći zamenu koja može da bude toliko fleksibilna.

Tim se nada da će nova jaja biti dobra zamena za one koji su se odlučili za veganski način ishrane