Magnetni implantat – veliki pomak u operaciji karcinoma dojke

Zdravlje 11. feb 202007:10 > 07:12
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Magnetni implantat veličine zrna pirinča uskoro će velikom broju žena sa karcinomom dojke pomoći da izbegnu ponovni odlazak na operaciju.

Reč je o novoj tehnologiji koja funkcioniše kao marker koji lekarima omogućava lakšu operaciju tumora i njegovih delića koji inače ne bi mogli da se vide ni osete.

Trenutna verovatnoća je visokih 25 odsto da će žene koje su bile na operaciji tumora dojke zbog delića koje hirurzi nisu uspeli da vide i odstrane, morati ponovo na operaciju dojke.

Međutim kod pacijenata koji su dobili „Magseed“ implantat, samo šest odsto njih je išlo na drugu operaciju.

Tehnika bi trebalo da zameni onu koja je u upotrebi još od 1970. godine, a podrazumeva ugradnju čelične žice koja se pričvrsti za tumor na početku operacije.

To je neprijatno i stresno za pacijenta jer se žica lako može otkačiti ili pomeriti čak do nekoliko centimetara pre nego što operacija započne.

To znači da postoji velika verovatnoća da će tumorsko tkivo zaostati i da će biti potrebna još jedna operacija kako bi ga hirurzi u potpunosti odstranili.

Stručnjaci tvrde da se „Magseed“ uopšte ne pomera. Dr Džejms Harvi, hirurg iz „University Hospital of South Manchester NHS Foundation Trust“ je među vodećim britanskim stručnjacima koji je sprovodio kliničko ispitivanje na 1000 žena da bi uporedio rezultate čelične žice i „Magseed“ implantata.

„Žica može da bude neprijatno iskustvo za pacijente, a iz perspektive hirurga nije neuobičajeno da se ona pomeri ili otkači. To znači da tokom godine imamo nekoliko operacija za koje se kasnije ispostavi da nismo izvadili kvržicu u uzorku koji smo odstranili, a to je užasno za pacijente. “Magseed” definitivno omogućava preciznost, a hirurg može da bude siguran da je na pravom mestu. Sve je manje stresno za pacijenta, ali i za stručni tim koji operiše“, objasnio je Dr Harvi.