Mutacije ćelija mogu ukazati na karcinom i pre nego što se on pojavi

Zdravlje 07. feb. 202008:32 > 08:37
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Više od hiljadu naučnika učestvovalo je u velikoj studiji koja je imala za cilj da prikaže celovitu sliku karcinoma, kao i da ustanovi koji mehanizmi vode do njegovog nastanka i razvoja.

Naučnici koji su učestvovali u studiji, objavljenoj u časopisu “Nature”, rekli su da je karcinom sličan slagalici od 100.000 delova, a do danas je nedostajalo 99 odsto tih delova.

Zahvaljujući novim saznanjima onkolozi bi mogli da prilagode lečenje specifičnom tumoru pojedinca, ali i da razviju načine za ranu detekciju karcinoma.

Analizirali su genetski kod celovitog genoma kod 2658 vrsta karcinoma.

Kompleksni sistem

Karcinom je zapravo “iskvarena” verzija sopstvenih ćelija u kojima se menja mutirana DNK sve do trenutka kad počne nekontrolisano da raste i razmnožava se. Većina naših saznanja o tom procesu dolazi iz seta genetskih smernica za izgradnju proteina u našem telu.

“Ali to je jedva jedan odsto čitavog genoma”, rekao je dr Linkoln Stejn sa Instituta za istraživanje karcinoma u Ontariju.

On je dodao da lekarii tapkaju u mestu dok leče trećinu pacijenata obolelih od karcinoma, jer ne znaju zašto su im se ćelije promenile u tumorske.

Timovi u 37 zemalja pokušavali su skoro deset godina da ustanove šta radi preostalih 99 odsto genoma. Kroz 22 velika rada prikazali su kompleksni sistem karcinoma sa hiljadu različitih kombinacija mutacija koje su sposobne da podstaknu karcinom.

Šta podstiče rast i razvoj karcinoma?

Kroz projekat su otkrili da ljudski karcinom u proseku sadrži četiri ili pet osnovnih mutacija koje dovode do rasta i razvoja ćelija karcinoma. To su potencijalno slabe tačke koje će dalje istraživati različitim metodama lečenja koje napadaju upravo pokretače mutacija.

“Ono što želimo da postignemo je otkrivanje tehnologija koje bi mogle da identifikuje metodu lečenja prilagođenu svakom pacijentu ponaosob”, rekao je dr Piter Kempbel sa “Wellcome Sanger” Instituta.

Ali izgleda da za pet odsto vrsta karcinoma ne postoji specifični pokretač mutacija, pa to ostavlja prostora za nove radove.

Prilikom istraživanja naučnici su ustanovili i kako se pojedine mutacije javljaju godinama, pa čak i deset godina pre pojave karcinoma.

“Uspeli smo da stvorimo “prvi timeline genetskih mutacija” kroz spektar tipova karcinoma. Zahvaljujući tome sad možemo da razvijamo nove dijagnostičke testove i ranije detektujemo znakove razvoja karcinoma” rekao je dr Piter Van Lu sa “Francis Crick” Instituta.