Naučnici antibioticima smanjili rizik od nastanka karcinoma želuca za 55 odsto

Zdravlje 05. feb. 202008:56 > 08:59
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Osobe sa pozitivnom porodičnom anamnezom na karcinom želuca su u većem riziku od ove bolesti, pogotovo ako je prisutna i Helicobacter pylori. Iskorenjivanjem ove bakterije rizik za nastanak karcinoma želuca se može prepoloviti, pokazalo je istraživanje.

Novo istraživanje, kojim je praćeno oko 1700 volontera u proseku devet godina, predstavljalo je pokušaj da se vidi da li se može iskorenjivanjem bakterije pomoć dva antibiotika i probiotikom smanjiti rizik od karcinoma želuca.

Prema rezultatima istraživanja rizik je smanjen za 55 odsto.

Od 844 osobe na placebo terapiji kod 2,7 odsto došlo je do nastanka karcinoma, a u grupi koja je bila na antibiotskoj terapiji karcinom se pojavio kod 1,2 odsto.

U 30 odsto slučajeva antibiotska terapija nije uništila Helicobacter pylori. Ali tamo gde jeste, rizik se smanjio na 0,8 odsto, što znači 73 odsto manje izgleda za pojavu karcinoma želuca.

“Rezultati su dobra vest jer mislimo da uzimanje antibiotika može da spreči karcinom želuca, kaže vođa studije dr Il Ju Ćo iz južnokorejskog nacionalnog centra za borbu protiv karcinoma.

On kaže da bi bilo dobro da se kod osoba čiji je neki član porodice bolovao od karcinoma želuca i koje su podvrgnute gastroskopiji, obavi i test na Helicobacter pylori.

“Ako se ispostavi da je bakterija prisutna, osoba bi trebalo da se podvrgne lečenju”, smatra doktor.

Test na bakteriju iz daha može najbolje pokazati da li je antibiotska terapija delovala. U 10 do 30 odsto slučajeva u kojima bakterije prežive terapiju, treba probati drugu kombinaciju lekova.

Jednom kad se bakterija iskoreni, test na H. pylori ne treba ponavljati jer se retko događa da se osoba ponovno zarazi tom bakterijom.

U visoko razvijenim zemljama to se dogodi tek u oko dva odsto slučajeva, dok se u nerazvijenim zemljama to može dogoditi u tri do 10 odsto slučajeva.

Volonteri koji su učestvovali u ovoj studiji su bili roditelji, braća i sestre pacijenata koji su lečeni zbog karcinoma želuca. Kod svih je otkriven Helicobacter pylori, a niko od njih nije imao čir na želucu.

Ne postoji vakcina protiv H. pylori, a nekoliko dosadašnjih pokušaja da se ona napravi pokazli su se bezuspešnim.

Doktor veruje da bi se u slučaju iskorenjivanja H. pylori 80 do 90 odsto karcinoma želuca moglo sprečiti kod osoba mlađih od 40 godina, kao i jedna četvrtina slučajeva karcinoma kod starijih osoba.

Istraživanje je objavljeno u stručnom časopisu “New England Journal of Medicine“.