Najčešći oblici karcinoma u Srbiji – na plućima kod muškaraca i dojkama kod žena

Zdravlje 04. feb. 202008:49 > 08:56
Podeli:
Izvor: N1

Počevši od 2000. godine, Svetska zdravstvena organizacija i Međunarodno udruženje za borbu protiv karcinoma svakog 4. februara obeležavaju Svetski dan borbe protiv raka.

U naredne tri godine, kampanja povodom Svetskog dana borbe protiv karcinoma će se odvijati pod sloganom „Ja sam, ja hoću“.

Ovom porukom naglašavaju se mogućnosti delovanja pojedinaca na ovom važnom polju, svojim sadašnjim aktivnostima, utičemo na buduće ishode, a skup naših akcija, akcije su zajednice kojoj pripadamo.

Opterećenje rakom u svetu

U svetu je, prema procenama Svetske zdravstvene organizacije i Međunarodne agencije za istraživanje karcinoma za 2018. godinu, 18,1 miliona ljudi obolelo od malignih bolesti, dok je registrovano 9,6 miliona smrtnih slučajeva od svih lokalizacija malignih tumora.

Sa produžetkom očekivanog trajanja života i ukupnim porastom stanovništva, uz prisustvo poznatih faktora rizika, povećalo se i ukupno opterećenje malignim bolestima u svetu.

Karcinom pluća je najčešće dijagnostikovan oblik karcinoma kod muškaraca i čini 14,5 odsto svih novih slučajeva karcinoma i 22 odsto svih smrtnih slučajeva od karcinoma kod muškaraca. Potom slede karcinom prostate – 13,5odsto i kolorektalni karcinom – 10,9 odsto.

Karcinom dojke je najčešće dijagnostikovan maligni tumor kod žena. On čini 24,2 odsto svih novootkrivenih slučajeva karcinoma i predstavlja vodeći uzrok smrti od karcinoma kod žena – 15 odsto, a zatim slede karcinom pluća – 13,8 odsto i karcinom debelog creva – 9,5 odsto.

Opterećenje rakom u Srbiji

U Srbiji se godišnje u proseku dijagnostikuje oko 36.000 novih slučajeva malignih bolesti, dok od karcinoma umre više od 20.000 ljudi.

Muškarci u našoj sredini najviše su obolevali od karcinoma pluća, kolona i rektuma i prostate. Kod žena maligni proces je najčešće bio lokalizovan na dojci, kolonu i rektumu, plućima i grliću materice.

Srbija prema procenama IARC- a se među 40 zemalja Evrope svrstava u grupu zemalja sa srednjim rizikom obolevanja i nalazi se na 12. Mestu i visokim rizikom umiranja od malignih bolesti u Evropi, na drugom mestu odmah posle Mađarske.

Šta možemo da učinimo?

Čak 40 odsto malignih bolesti može biti izbegnuto jednostavnim merama: prestankom pušenja, ograničenim konzumiranjem alkohola, izbegavanjem suvišnog izlaganja suncu, zadržavanjem prosečne težine konzumiranjem zdrave hrane, vežbanjem, kao i zaštitom od infekcija koje se mogu razviti u karcinom.

Ukoliko do bolesti ipak dođe, njen je ishod moguće poboljšatiranim otkrivanjem, adekvatnim lečenjem i rehabilitacijom uz odgovarajuće palijativno zbrinjavanje.

U Srbiji su doneti nacionalni programi za skrining karcinoma grlića materice, karcinoma dojke i kolorektalnog karcinoma.

Na skriningkarcinoma dojke pozivaju se žene starosti od 50 do 69 godina. Mamografski pregledi predviđeni su da se rade svim ženama navedenog uzrasta na dve godine. Skriningom na karcinom grlića materice obuhvaćene su žene uzrasta od 25 do 64 godine, koje se pozivaju na preventivni ginekološki pregled i Papa test jednom u tri godine. Ciljna grupa za testiranje na karcinom debelog creva obuhvata građane oba pola starosti od 50 do 74 godina, koji se jednom u dve godine pozivaju na testiranje na skriveno krvarenje u stolici.

Prema podacima registra za karcinom Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd, na kraju 2017. godine u Beogradu je registrovano 95.556 osoba koje žive sa karcinomom. Podizanje svesti o veličini i značaju ovog problema, kao i informisanje građana o merama uspešnim u sprečavanju razvoja ove bolesti, i ove godine biće centralna tema Svetskog dana borbe protiv raka.