Čokolada rešava probleme sa nesanicom

Zdravlje 29. jan 202012:30 > 12:33
Podeli:
Izvor: Pixabay.com

Jedna od namirnica koja se najčešće izbegava kada se za cilj ima smanjenje kilograma jeste čokolada, a ona zapravo ima pozitivan uticaj na organizam, smatraju nutricionisti.

Budući da čokolada podiže nivo hormona serotonina, koji je zadužen za proizvodnju melatonina, malo čokolade moglo bi rešiti probleme sa nesanicom, kaže nutricionista Keris Marsden.

„Tokom celog svog života i svemu što sam naučila o nutricionizmu nije prošao jedan dan a da nisam pojela malo čokolade. Ona povećava serotonin koji vam pomaže da dobro spavate. Ne može biti jednostavnije“, rekla je Marsden.

Uz ovu prednost, naučnici sa Univerziteta u Londonu tvrde da osobe koje jedu crnu čokoladu smanjuju mogućnost depresije.

Istraživanje je pregledalo podatke o 14 hiljada odraslih osoba uključujući njihovo konzumiranje čokolade, simptome depresije, visinu, fizičku aktivnost i ostale hronične zdravstvene probleme.

Analiza podataka otkrila je da su učesnici koji su konzumirali crnu čokoladu dva puta u vremenskom razmaku od 24 sata imali 70 odsto manju šansu za razvoj depresije u odnosu na one koji je nisu konzumirali.

„Ovo istraživanje pruža dokaze da konzumiranje crne čokolade može biti povezano sa smanjenim šansama za razvoj kliničke depresije“, rekla je dr Sara Džekson, koja je vodila istraživanje.

Ipak, dr Džekson smatra da je potrebno sprovesti još istraživanja da bi se raščistile sve nedoumice oko odnosa između čokolade i depresije.

„Moguće je da depresija izaziva pad interesa za čokoladom ili neki drugi razlozi dovode do toga da ljudi manje konzumiraju čokoladu, pa postanu depresivni. Ako se utvrdi čvrsta veza između zaštitnog efekta koji konzumiranje čokolade ima na organizam, treba utvrditi i koju vrstu čokolade bi bilo najbolje konzumirati i koja je količina optimalna. Ali čokolada ne može da deluje sama. Prema naučnicima, ključ za pozitivan uticaj na raspoloženje je da čokoladu jedemo sa uživanjem. To, verujemo, neće biti problem“, zaključila je dr Džekson.