Održavanje zdravog nivoa holesterola smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara

Zdravlje 24. jan 202007:31 > 07:35
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Visok nivo holesterola je sve više prisutan u današnje vreme i javlja se kako kod odraslih tako i kod dece.

Simptomi visokog nivoa holesterola, misli se na takozvani loš holesterol LDL, postaju jasni tek kada se pojave srčani problem poput nakupljanja masnih naslaga u arterijama, gubljenje daha ili bolova u grudima.

Tada je, međutim, kasno za reakciju i stanje je nepovratno. Prevencija je u ovom slučaju veoma važna.

Za većinu ljudi, prvi korak prevencije znači da trebaju da smanje unos zasićenih masti i u ishranu uvrste više orašastih plodova i biljnih žitarica. Hrana bogata vlaknima, kao i povrće, odlični su za regulisanje nivoa holesterola.

Naravno, telesna aktivnost se podrazumeva, preporučuju se barem dva i po sata umerenog treninga nedeljno.

Ako dnevno napravite 10.000 koraka, to je dobro, ali ako to učinite s lakoćom i bez ikakvog umaranja, potrebno je preći na nešto napornije.

Ako se nakon tri meseca poboljšane ishrane i veće telesne aktivnosti nivo holesterola ne smanjuje, možda je u pitanju problem genetskog porekla. Zbog toga je jako važno znati sve o bolestima koje su se javljale u vašoj porodice.  

Neki ljudi imaju normalan holesterol i krvni pritisak, ali u porodici imaju primere srčanih bolesti, moždanih ili srčanih udara, pa im se prepisuju lekovi i to su najčešće statini.

Odlazak kod lekara barem jednom godišnje i proveravanje nivoa holesterola i krvnog pritiska su nešto što bi trebalo praktikovati. Mnogo toga može da se promeni za 12 meseci.

Regularni testovi krvi mogu da pokažu da li imate povišen holesterol, ali bilo bi najbolje preduzeti sve preventivne mere kako biste rizik od srčanog ili moždanog udara sveli na minimum.