Glavni zagađivači iz vazduha koji narušavaju naše zdravlje

Zdravlje 17. jan. 202009:42 > 09:45
Podeli:
Izvor: Fonet/AP

Zdravstveni efekti zagađenja vazduha su veoma ozbiljni. Jedna trećina smrti od moždanog udara, karcinoma pluća i srčanih bolesti nastaje usled zagađenja vazduha.

To ima jednak efekat kao pušenje duvana, i mnogo je veće od, efekta konzumiranja previše soli.

Zagađenje vazduha je teško izbeći, bez obzira na kom području živite, jer je on svuda oko nas.

Podaci Svetske zdravstvene organizacije pokazuju da 9 od 10 ljudi udiše vazduh koji sadrži visok nivo zagađivača.

Mikroskopski zagađivači u vazduhu mogu da prođu kroz odbranu našeg tela, prodirući duboko u respiratorni sistem i krvotok, oštećujući istovremeno naša pluća, srce i mozak.

Kako glavni zagađivači koji se nalaze u vazduhu deluju na zdravlje ljudi

Čestice (PM)

Male čestice u vazduhu. Broj pored skraćenice PM označava veličinu čestice: PM10 je 10 mikrometara ili manje, PM2.5 je 2.5 mikrometra ili manje.

Kada se udahnu, čestice putuju u krvotok i izazivaju štetu našim plućima i srcu. One mogu da izazovu moždani udar i dovedu do prerane smrti.

Nove studije takođe povezuju čestice sa štetnim dejstvom na zdrav razvoj dece i bolesti kao što su gojaznost i Alchajmerova bolest.

Sumpor dioksid (SO2)

Klasifikovan je kao veoma toksičan za ljude prilikom udisanja. On može da izazove jaku iritaciju nosa i grla. Visoke koncentracije mogu prouzrokovati životno opasno nagomilavanje tečnosti u plućima (plućni edem).

Simptomi mogu da obuhvate kašalj, nedostatak daha, otežano disanje i stezanje u grudima. Samo jedno izlaganje visokoj koncentraciji može izazvati dugotrajno stanje poput astme.

SO2 može da reaguje u atmosferi formirajući PM, nazvane „sekundarne PM“.

Azotni oksidi (NOx)

U pitanju su gasovi koji izazivaju upalu disajnih puteva. Oni su oksidanti što znači da izazivaju oksidacioni stres, koji može da poremeti normalne stanične ćelijske mehanizme i da nanese oštećenje tkivu, smanjujući imunološke sposobnosti organizma.

Takođe mogu da reaguju u atmosferi formirajući PM, nazvane „sekundarne PM“.