Novi lekovi bi mogli da ciljaju specifične gene potrebne za razvoj karcinoma

Zdravlje 22. dec. 201916:00 > 08:54
Podeli:
Izvor: Pixabay

Naučnici preduzimaju značajne korake ka pronalaženju novih lekova protiv karcinoma namenjenim specifičnim genima.

U međunarodnom naporu istraživača iz Velike Britanije i SAD, prvi put je odvojeno mapiran genetski sastav 25 različitih vrsta karcinoma.

Pomoću tehnologije uređivanja gena identifikovani su specifični geni koji su potrebni da ćelije raka prežive. Naučnici su ih isključivali jedan po jedan, što znači da bi ovi geni mogli da se ciljaju novom generacijom lekova.

Ovaj rad, od strane timova u vodećem svetskom istraživačkom centru za genomiku, “Wellcome Sanger Institute” i “Broad Institute of MIT and Harvard”, obavio je testove na 725 zasebnih ćelija raka kod pacijenata sa 25 različitih karcinoma.

Dva instituta su zatim uporedila rezultate i otkrila da se eksperimenti podudaraju, što znači da se njihove baze podataka mogu udružiti u formiranje najvećeg genetskog prikaza ćelija raka ikada napravljenog.

Opseg ovog kombinovanog skupa podataka mogao bi da ubrza otkrivanje i razvoj novih lekova protiv karcinoma, navodi se u istraživanju, objavljenom u časopisu “Nature Communications”.

„Ovo je prva takva analiza i zaista je veoma važna”, rekao je Aviad Černijak sa “Broad Institute of MIT and Harvard”.

„Ova studija je važna jer pokazuje validnost eksperimentalnih metoda i doslednost podataka koje oni daju. To takođe znači da su kompatibilne dve velike grupe podataka. Spajajući ih, imaćemo pristup mnogo većoj statističkoj moći da suzimo listu ciljeva za sledeću generaciju lekova za lečenja karcinoma „, rekao je Frančesko Jorio sa “Wellcome Sanger Institute”.