Večita dilema, da li prvo koristiti konac ili četkicu za zube

Zdravlje 22. dec. 201908:43 > 08:47
Podeli:
Izvor: Freeimages

Najnovija studija objavljena u stručnom časopisu "Journal of Periodontology" rešava dugogodišnju dilemu o oralnoj higijeni.

Ova studija otkriva da je čišćenje zuba dentalnim koncem pre upotrebe četkice efikasnije od obrnutog postupka.

Konac uklanja više zubnog plaka i krupnih ostataka hrana, dok četkica čisti sitnije nečistoće.

Postoje i druge studije koje pokazuju da ni obrnuti redosled nije pogrešan, odnosno da su rezultati apsolutno identični.

Međutim kada prvo koristite četkicu, pa konac, nečistoće ostaju. Njih bi trebalo ukloniti četkicom, smatraju stručnjaci.

Jedno je sigurno, konac za zube i četkicu ne treba razdvajati prilikom održavanja oralne higijene. Samo tako možete sprečiti gingivitis i paradentozu.

„Paradentoza je najrasprostranjenija hronična bolest na svetu. Ozbiljno ugrožava zdravlje i uzročnik je opasnih bolesti kao što su dijabetes, srčana oboljenja, ili Alchajmer“, navodi predsednik Američke akademije za parodontologiju, dr Brajan J. Franc.

Gubitak zuba se odražava i na sistem organa za varenje, koje upravo počinje u usnoj duplji i to žvakanjem hrane.

Ukoliko osoba nema zube, guta nedovoljno sažvakanu hranu što dovodi do problema sa varenjem, jer se prvi korak u ovom procesu preskače.

Paradentoza utiče na finansijske prilike pacijenta. Gubitak zuba zahteva izradu parcijalnih ili totalnih proteza, što svakako nije jeftin izdatak, a naročito nije jeftino ako se odlučite za implante.

Zbog toga stomatolozi savetuju pacijentima da osim četkice, obavezno koriste konac kako bi očistili prostor između zuba i desni.

Svemu tome bi trebalo dodati i interdentalnu četkicu, naročito za osobe koje imaju protetske radove, poput mostova i fiksnih aparata, gde konac ne može da se koristi.

Takođe treba ukazati i na to da dentalni konac ne treba da bude voskiran, jer se vosak svlači sa konca i zadržava između zuba. Takođe, konac treba koristiti oprezno, jer naglim povlačenjem ka desnima možete da napravite ožiljke na tkivu.

Kada je četkica u pitanju, ona treba da bude što mekša, grube četkice će samo oštetiti desni i dodatno pogoršati situaciju.