Sprečite mučninu i vrtoglavicu kod "bolesti kretanja"

Zdravlje 12. dec 201907:00 > 07:04
Podeli:
Izvor: Pixabay

Bilo da ste u automobilu, na brodu ili letite avionom, smetnje koje možda osećate u vožnji nemaju nikakve veze sa prevoznim sredstvom, ukoliko patite od takozvane "bolesti kretanja". Simptomi će biti isti u svakom prevoznom sredstvu koje koristite.

Za 30 odsto putnika smetnje u vožnji prilično su ozbiljne i uključuju mučninu, vrtoglavicu, znojenje i povraćanje, a široko prihvaćena teorija govori da te tegobe nastaju zbog protivurečnih poruka koje mozak prima od vida i unutrašnjeg uha, gde je smešteno čulo za ravnotežu. Međutim, postoji nekoliko načina da sebi olakšate putovanje.

Jedite đumbir

Kod ovog problema može da vam pomogne đumbir, bilo da ga koristite u svežem obliku, sušenom, u kapsulama ili ga pijete kao čaj. Stručnjaci kažu da je đumbir delotvoran prirodni lek za „bolest kretanja“, koja uključuje i morsku bolest.

Sedite na prednjem sedištu

Kod većine ljudi mučnina je prouzrokovana „sukobom“ u koji čula dolaze kada ste u pokretu, kaže dr Vejl.

„Unutrašnje uho oseti kretanje na nivou promena u pritisku i raspodeli tečnosti u uhu. Ako, na primer, čitate dok se vozite, unutrašnje uho oseti pokret, ali nema vizualnog podsticaja koji bi potvrdio to kretanje, pa mozak prima dva sukobljena signala što kod nekih osoba prouzrokuje nabrojane simptome“, objašnjava doktor.

Nikad ne putujte prazanog želuca

Na putovanje sa sobom nosite zdrave grickalice jer će prazan želudac samo pogoršati mučninu. Takođe je bitno da se ne prejedete pre nego što krenete na put.

„Mučnina i povraćanje se mogu pogoršati i sa punim želucem“, kaže dr Vejl i dodaje da žvakaća guma takođe smanjuje mučninu jer deluje na unutrašnje uho.

Isprobajte aromaterapiju

Mnogi tvrde da su im za ublažavanje simptoma pomogla esencijalna ulja, premda je malo kliničkih podataka o tome, Centri za kontrolu i prevenciju bolesti poručuju: „Podsticanje drugih čula, u ovo slučaju čula mirisa, može da vam odvrati misli, tako da se nećete fokusirati na samu vožnju. Aromaterapija esencijalnim uljima poput đumbira ili lavande mogu da ublaže mučninu tokom vožnje.“