Kafa smanjuje rizik od metaboličkog sindroma

Zdravlje 11. dec. 201907:54 > 07:57
Podeli:
Izvor: Freeimages.com

Konzumiranje kafe u količini od jedne do četiri šoljice dnevno povezano je sa smanjenim rizikom od metaboličkog sindroma, pokazuju nova istraživanja.

„Metabolički sindrom je grupa metabolitičkih poremećaja koja uključuje nekoliko faktora rizika poput povišenog krvnog pritiska, visokog nivoa holesterola, visokog šećera u krvi i gojaznosti“, objasnila je dr Sodžian Naomi Hong, specijalista interne medicine.

Procenjuje se da od metabolitičkog sindroma pati više od milijardu ljudi u svetu. Život sa ovim sindromom može da poveća rizik od kardiovaskularnih problema, uključujući koronarnu bolest srca i moždani udar.

Polifenoli u kafi su ključni Institut za naučne informacije o kafi (ISIC) prezentovao je rezultate svog istraživanja na 13. Evropskoj konferenciji o ishrani u organizaciji Federacije evropskih prehrambenih društava (FENS) u Dablinu. Profesor na Univerzitetu Katanija i autor studije Đuzepe Groso istraživanje je obavio u Poljskoj i Italiji.

Grosovo istraživanje ukazuje da su za smanjenje rizika od metaboličkog sindroma ključni polifenoli koji se nalaze u kafi, posebno fenolne kiseline i flavonoidi.

Osim toga došao je do rezultata da umereno konzumiranje kafe smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, karcinoma i dijabetesa tipa 2.

Prethodna istraživanja Šeli Vud, klinička dijetetičarka iz Medicinskog centra u Kaliforniji, rekla je da ovo istraživanje podupire prethodna istraživanja.

„U studijama koje istražuju karcinom pokazali su da polifenoli u kafi usporavaju ili sprečavaju rast ćelija karcinoma u istraživanjima obavljenim na životinjama“, rekla je Vud.

Ona kaže da isti polifenoli u kafi, takođe, mogu da deluju kao antioksidansi, koji smanjuje upalu i oksidativni stres, pa samim tim imaju dejstvo poput antidepresiva.