Stres i sva njegova lica

Zdravlje 05. dec 201911:13 > 11:16
Izvor: N1

Život bez ikakvog stresa je jednostavno nezamisliv, ali istraživanje pokazuje da je zapravo dobro kada izađete iz zone komfora. Pozitivna strana stresa je što vas ponekad može i motivisati.

Dobar i loš stres

Čitav život sastoji se od niza prepreka koje izazivaju stres, ali postoje određeni nivoi stresa koje mogu da izazovu pozitivan ili negativan efekat.

Pozitivan odgovor na stres je normalan deo razvoja i karakteriše ga porast broja otkucaja srca i blago povišen nivo hormona.

Tolerantan odgovor na stres u većoj meri aktivira sisitem uzbune. To se događa prilikom raskida veze ili iznenadne povrede.

Toksični odgovor na stres nije normalan i šteti zdravlju.

Ali, da biste razumeli zašto telo reaguje na drugačiji način, morate razlikovati vrste stresa koje dovode do tih reakcija.

Akutni stres

Akutni stres je najčešći tip. To je reakcija na novi izazov ili događaj. Recimo, možete pogrešiti na poslu, posvađati se sa najboljim prijateljem ili imati komplikovan zadatak u školi. Osim toga, možete da učite dete da vozi bicikl i to će biti akutni stres za vas oboje, ali istovremeno će biti zabavno.

Epizodni akutni stres

Kada se akutni stres često događa, naziva se epizodnim akutnim stresom.

Kad ste konstantno zabrinuti zbog sitnica mogu vas nadvladati negativni osećaji što može dovesti do umora, glavobolje i slabljenja imunološkog sistema. Zato je važno promeniti način života i trenirati sebe da na neke stvari slabije reagujete i manje se brinete.

Hronični ili toksični stres

Kad se akutni stres ne reši i traje dugo, on polako prelazi u hronični oblik. Koreni toga mogu biti u nesrećnom braku, loše odabranom poslu ili siromaštvu. Ovaj stres je vrlo opasan i toksičan. Može da uništi vaše fizičko i psihičko zdravlje, pa čak i da dovide do srčanih bolesti, gojaznosti, al ii do malignih oboljenja.

Istraživanje je pokazalo da hronični stres može da poveća nivo određenih hormona koji narušavaju pamćenje.

Ako ste primetili da iz dana u dan vaš život postaje sve komplikovaniji, nema potrebe da tražite pozitivne strane ovog stresa. Vreme je da nešto promenite u sopstvenom životu.