Nedostatak sna poguban za kosti, posebno kod žena

Zdravlje 20. nov 201910:01 > 10:03
Podeli:
Izvor: Pixabay

Nedostatak sna povezan je sa nižom mineralnom gustinom kostiju (BMD) i većim rizikom za pojavu osteoporoze kod žena u postmenopauzi, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu "Journal of Bone and Mineral Research."

Profesorka epidemiologije Heder M. Oks-Balkom, sa Univerziteta u Bafalu, i njene kolege koristile su podatke 11.084 žena prosečne starosti 63 godine u postmenopauzi, kako bi procenili odnos između dužine spavanja i zdravlja kostiju.

Istraživači su otkrili da su žene koje su spavale najviše pet sati tokom noći imale nižu mineralnu gustinu kostiju u odnosu na one koje su spavale sedam sati.

Žene koje su spavale pet sati tokom noći ili manje imale su veće šanse za smanjenje koštane mase i razvoj osteoporoze kuka. Sličan obrazac primećen je i kod kičme.

Veće šanse za osteoporozu i u ovom slučaju imale su žene koje su spavale najviše pet sati tokom noći.

Nije bilo značajne povezanosti između kvaliteta spavanja i smanjene mineralne gustine kostiju.

„Naše istraživanje ukazuje da san može negativno da utiče na zdravlje kostiju. Nadam se da to može poslužiti i kao podsetnik da bi trebalo da se potrudimo da obezbedimo sebi preporučenih sedam ili više sati spavanja tokom noći za bolje fizičko, ali i mentalno zdravlje“, kaže Oks-Balkom.