Istraživanje: Čak i malo trčanja može pomoći da duže živite

Zdravlje 08. nov. 201908:13 > 08:22
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Čak i malo trčanja povezano je s manjim rizikom od prevremene smrti, posebno od raka i bolesti srca u poređenju s onima koji ne trče uopšte, pokazuje novo istraživanje.

Naučnici su proučili podatke 14 ranijih studija koje su obuhvatile ukupno 232.149 odraslih osoba praćenih od 5,5 do 35 godina. U tom razdoblju njih 25.951 je umrlo.

U poređenju s onima koji nisu uopšte trčali oni koji jesu imali su 27 odsto manje šanse umreti od bilo kog uzroka tokom promatranog razdoblja, te 30 odsto manje izglede umreti od kardiovaskularnih bolesti i 23 odsto manje šanse umreti od raka.

Učestalost, trajanje, tempo i ukupno vreme provedeno u trčanju čini se da nisu uticali na smanjeni rizik od prevremene smrti, pokazala je analiza.

„Povećano učestvovanje u trčanju moglo bi voditi u značajna poboljšanja zdravlja i dugovečnosti stanovništva“, napisao je Zeljko Pedisic s Instituta za zdravlje i sport na univerzitetu Viktorija u Melburnu u radu objavljenom u časopisu British Journal of Sports Medicine.

„Bilo koja količina trčanja, čak ako je i samo jednom nedeljno, bolja je ni od kakvog trčanja, ali više trčanja ne mora nužno biti povezano s većim padom rizika od prevremene smrti”, napisao je Pedisicev tim u radu.

Svetska zdravstvena organizacija preporučuje za odrasle osobe u dobi od 18 do 64 godine najmanje 150 minuta umereno intenzivnih aerobnih vežbi ili najmanje 75 minuta intenzivnih aktivnosti svake nedelje. Idealno, svako vežbanje trebalo bi trajati najmanje 10 minuta.

Umereno intenzivne aktivnosti mogu uključiti stvari poput oštrog hoda, baštovanstva, plesanja, aerobnih vežbi u vodi ili lagane vožnje biciklom. 

Energično vežbanje uključuje aktivnosti poput džoginga, plivanja ili bicikliranja minimalnom brzinom od 16 kilometara na sat, prema Američkom udruženju za zdravlje srca.

Ovo istraživanje sugeriše da bi trčanje u mnogo manjem opsegu od tih preporuka još uvek bilo korisno za zdravlje i smanjivanje rizika od prevremene smrti, zaključili su naučnici.

Primera radi, trčanje ne više od jednom nedeljno manje od 50 minuta brzinom od manje od 8 kilometara na sat još uvek se čini da je povezano s koristima po pitanju dugovečnosti.

To znači da bi trčanje 25 minuta kraće od preporučenog nedeljnog trajanja energične fizičke aktivnosti moglo pomoći dugovečnosti, kažu naučnici.

To od trčanja stvara aktivnost koja je potencijalno dobra opcija za one kojima je manjak vremena glavna prepreka, kažu oni.

No, povećanje vremena provedenog u trčanju iznad onog koje preporučuje Američko udruženje za zdravlje srca nije bilo povezano s daljnjim smanjivanjem rizika od prevremene smrti od bilo kog uzroka, pokazala je analiza.