Buka kao mogući izazivač visokog krvnog pritiska

Zdravlje 02. nov 201909:03 > 09:06
Podeli:
Izvor: Pixabay

Nedavno istraživanje proučavalo je vezu između gubitka sluha izazvanog profesionalnom bukom i krvnog pritiska, a autori zaključuju da hronično izlaganje buci povećava rizik od hipertenzije.

Prema novom dokumentu, na globalnom nivou više od 600 miliona ljudi radi poslove koji podrazumevaju izloženost visokom i opasnom nivou buke. Izlaganje buci predstavlja jednu od najčešćih opasnosti na radnom mestu. U skladu s tim, profesionalni gubitak sluha izazvan bukom je jedna od posledica.

Tokom poslednjih godina naučnici su pokazali da izlaganje buci nije štetno samo za sluh, već i za kardiovaskularni sistem, pa čak i za probavni sistem.

Autori nedavne studije koja je predstavljena u „PLOS ONE“ odlučili su da se fokusiraju na njen uticaj na hipertenziju. Izloženost buci i krvni pritisak ranije studije su istraživale povezanost između izlaganja buci i hipertenzije, ali do sada nalazi nisu bili adekvatni.

Autori trenutne studije veruju da je to delom zato što je teško brojčano izraziti ukupnu izloženost buci tokom decenija. Naučnici su imali pristup podacima od 21.403 radnika koji su bili izloženi buci na radnom mestu i prosečne starosne dobi od 40 godina. Te informacije su proizašle iz ankete o radnicima u provinciji Sečuan, u Kini.

U okviru ankete, zvaničnici su procenili razne zdravstvene podatke, koristeći audiometrijske testove i merenje krvnog pritiska.

Kao što se i očekivalo, učestalost gubitka sluha povećala se sa brojem godina koje su učesnici proveli radeći na poslovima na kojima su bili izloženi buci. Sveukupno, istraživači su otkrili da su radnici imali i povećan rizik od hipertenzije od 34 odsto.

U ovoj studiji, autori su otkrili da je veza između izloženosti buci i hipertenzije najizraženija kod muškaraca. Oni veruju da bi to moglo biti zato što su na takvim poslovima uglavnom zaposleni muškarci.

Na ovoj studiji je još potrebno raditi da bi nivo buke mogao i zvanično da postane faktor rizika za kardiovaskularna oboljenja.