Raniji odlazak u penziju može da ubrza demenciju

Zdravlje 01. nov. 201907:46 > 07:54
Podeli:
Izvor: N1

Mnogi željno iščekuju odlazak u penziju i to što je ranije moguće, kako bi taj period života iskoristili da se odmore od svega i potpuno se isključe. Međutim, novije istraživanje pokazuje da će osobe koje odlaze u prevremenu penziju, a radno su sposobne, imati povećan rizik od ubrzanog razvoja demencije.

Naučnici su otkrili da su osobe koje su otišle u penziju pre 60. godine života, ubrzale kognitivni pad i smanjile mogućnost pamćenja u kasnijem životom periodu, što je karakteristično za demenciju.

Smatra se da je uzrok ove povezanosti nedostatak mentalne stimulacije koju zaposleni doživljavaju svakodnevno tokom svog rada.

Penzionisanje obično prati pad društvenih aktivnosti i manju interakciju sa ljudima, što je povezano sa padom kognitivnih funkcija, kažu istraživači.

Takođe se smatra da socijalna izolacija može dovesti ljude do toga da žive nezdravim načinom života, za koji se smatra da povećava rizik od poremećaja pamćenja.

U Srbiji od demencije i Alchajmerove bolesti boluje oko 160.000 osoba, a procenjuje se da će u budućnosti ovaj broj biti i veći.

Uzrok demencije ostaje nepoznat, ali brzo se povećavaju dokazi da društvena interakcija, mentalna stimulacija, zdrava ishrana i vežbe mogu smanjiti rizik od njenog nastanka.

Tim akademika sa „Binghampton University“ u Njujorku analizirao je više od 17.500 pojedinaca, kao deo kineske longitudinalne ankete o penzionisanju (CHARLS).

U istraživanju su učestvovali oni koji su ranije otišli u penziju i osobe koje su još uvek zaposlene.

Istraživači su otkrili da osobe koje primaju penzije doživljavaju mnogo brži mentalni pad od onih koji su još uvek zaposleni.

Najistaknutiji pokazatelj mentalnog pada među penzionerima bilo je pamćenje.

Penzioneri su imali gotovo 20 odsto lošije rezultate na svim testovima pamćenja od onih koji su i dalje zaposleni.

„Kada se radi o kogniciji kod starijih osoba, izgleda da negativni uticaj na društveni angažman daleko nadmašuje pozitivan uticaj programa za ishranu i san“, rekao je autor studije Plamen Nikolov, docent ekonomije na „Binghampton University“.

„Društvena angažovanost i povezanost mogu jednostavno biti najsnažniji faktori kognitivnih performansi u starosti“, dodao je profesor Nikolov.

On smatra da trend nije ograničen samo na Kinu i verovatno je to slučaj i u SAD, Velikoj Britaniji i Evropi. Tim se nada da će njihovi nalazi podstaći penzionere da planiraju više društvenih aktivnosti, kako bi što duže zadržali dobro mentalno zdravlje.

Demencija pogađa oko 850.000 ljudi u Velikoj Britaniji, ovaj broj bi moga da se poveća na dva miliona do 2050.

Bez leka na vidiku, sve je veći fokus na identifikovanju onih koji su u najvećem riziku da bi se omogućilo usvajanje preventivnih mera.