Aplikacije na mobilnom mogu da povećaju fizičku aktivnost

Zdravlje 31. okt 201908:13 > 08:16
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Aplikacije na mobilnim telefonima koje podstiču korisnike da ustanu i kreću se svakih sat vremena ili da teže određenom broju prehodanih koraka dnevno pomažu povećanju aktivnosti i vežbanja, pokazalo je jedno istraživanje.

Za potrebe istraživanja korisnici aplikacije MyHeart Counts bili su obuhvaćeni s četiri programa i svaki je pomogao da se poveća broj pređenih koraka za nekoliko stotina dnevno, navode naučnici u radu objavljenom u časopisu Lancet Digital Health.

„Fizička aktivnost jedno je od najmoćnijih sredstava u medicini – snažnije od bilo kog leka“, kaže vođa studije dr Evan Ešli sa Univerziteta Stenford u Kaliforniji.

„Fizička aktivnost pomaže u svakoj velikoj kategoriji bolesti – srčanim bolestima, dijabetesu, raznim karcinomima, mišićno-koštanom sistemu, mentalnom zdravlju i mnogo više. Podstaći ljude da vežbaju samo malo više može imati dramatični učinak na zdravlje“, kaže Ešli.

Aplikacija MyHeart Counts prati fizičku aktivnost, kvalitet sna, raspoloženje koje opisuje korisnik I osećaj zdravlja. Odrasli korisnici bili su nasumično raspoređeni u jedan od 24 programa podsticanja aktivnosti poput cilja od 10.000 koraka dnevno, ustajanja posle svakih sat vremena sedenja, čitanja preporuka za kretanje na sajtu Američkog udruženja za zdravlje srca ili personalizovanih saveta za kretanje i vežbanje.

Od 2.075 dobrovoljaca koji su učestvovali u studiji, 493 je ispunilo sve preporuke i učestvovalo je u ispitivanju 35 dana ili više od toga. Od ukupnog broja ispitanika 74 odsto su bili muškarci, 87 belci i prosečno u srednjim 40-im godinama života.

Pre programa ispitanici su prosečno dnevno prehodali oko 3.000 koraka, a taj prosek porastao je za 319 koraka dnevno za one koji su proučili uputstva Američkog udruženja za zdravlje srca, 267 koraka za one koji su svakih sat vremena ustajali, 254 za one koji su imali personalizovane savete i 226 koraka za grupu koja je imala za cilj10.000 prehodanih koraka dnevno, utvrdili su naučnici. Nije uočeno da je ijedan od tih programa bio efikasniji od drugih.

„Dobra vest je da nije bilo potrebno mnogo da se pokrene veća aktivnost i nije bio potreban neki komplikovani podsetnik“, kaže Ešli i dodaje da jednostavni programi mobilnih aplikacija mogu pomoći u povećanju angažmana u zdravim navikama poput fizičkih aktivnosti.