Prekomerna težina povezana sa respiratornim problemima poput astme

Zdravlje 20. okt 201911:54 > 11:56
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Visoki indeks telesne mase (BMI) povezan je sa respiratornim problemima kao što je astma, ali razlog za to nikada nije bio potpuno jasan.

Dosadašnja istraživanja ukazivala su na to da se pluća stisnu pod preteranim opterećenjem. Po prvi put, istraživanje australijskih naučnika otkrilo je da masno tkivo začepljuje zidove disajnih puteva i ograničava snabdevanje kiseonikom. 

Naučnici iz “Sir Charles Gairdner Hospital and the University of Western Australia” u Pertu otkrili su da je suvišno masno tkivo, medicinsko ime za telesne masnoće, nabubrilo debljine zidova disajnih puteva i prouzrokovalo upalu. Naučnici, koje je predvodio Džon Eliot, analizirali su 52 plućna krila koja su donirana za “Airbank Tissue Biobank”.

Od ovih pluća, 15 je pripadalo ljudima koji nisu patili od astme, 21 koji su imali astmu, ali su umrli od drugih uzroka i 16 koji su umrli od astme. Pod mikroskopom je pregledano više od hiljadu disajnih puteva, a količina masnog tkiva nađena u njima je upoređivana sa indeksom telesne mase (BMI) svake osobe kada su bili živi. BMI uzorka se kretao od 15 do 45, a u zdravom rasponu on iznosi između 18,5 i 24,9.

Rezultati su pokazali pozitivnu povezanost između nakupljanja masnog tkiva u zidovima disajnih puteva i BMI kod pojedinca. Oni koji su patili od astme takođe su imali nagomilane masti u svojim arterijama. Profesor Teri Trusters, predsednik Evropskog respiratornog društva, pozdravio je rezultate rada koji su objavljeni u ”European Respiratory Journal”.

„Ovo je važan nalaz o vezi između telesne težine i respiratornih bolesti, jer pokazuje kako prekomerna težina ili gojaznost mogu pogoršati simptome kod osoba koje imaju astmu“, rekao je profesor Truster.