Vreme varenja hrane bitno za gubitak kilograma i dobro zdravlje

Zdravlje 20. okt 201908:46 > 08:51
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Vreme potrebno za varenje različitih namirnica koje konzumirate značajno varira. Stručnjaci otkrivaju koliko vremena je potrebno za svaku od namirnica i kako bi trebalo da ih uzimamo.

Svi smo svesni da je uticaj varenja vrlo važan kada je reč o gubitku kilograma. Kao što izreka kaže, „mi smo ono što jedemo“. Nekoliko faktora određuje tačno vreme potrebno za varenje hrane, kao što su: starost, metabolizam, pol i fizičko zdravlje.

Međutim, neke se namirnice brže vare, dok drugima treba malo više vremena. Vreme varenja se odnosi na postupak kroz koji se hrana, koju konzumirate, razgrađuje i duž crevnog sistema apsorbuju u krvotok. Razumevanje vremena varenja je vrlo važno, pogotovo ako se borite sa viškom kilograma ili održavanjem trenutne kilaže.  

Hrana koja se brzo vari

Hrana koja se veoma brzo vari može vas navesti da pojedete više nego što bi trebalo. Do varenja će doći ubrzo nakon jela, a vi ćete ponovo postati gladni. Na kraju ćete pribeći još jednoj porciji. Hrana koja se brzo vari daje vam brz porast energije i na različite načine dolazi do povećanja nivoa glukoze u krvi.

Trenutni priliv energije zvuči dobro, ali dodatna glukoza koju vaše telo ne isokoristi pretvara se u masti.

Hrana koja se sporo vari

Za razliku od hrane koja se brzo vari, hrana kojoj je potrebno više vremena za varenje postepeno podiže nivo glukoze u krvi, kako bi vam pružila uravnoteženiju i stabilniju energiju. Međutim, konzumiranje samo namirnica koje se sporo vare, može dodatno opteretiti probavni sistem, što može ugroziti druge funkcije u telu.

Šta kažu stručnjaci

Stručnjaci preporučuju da ne mešate hranu koja se brzo vari sa onom kojoj je potrebno više vremena za ovaj proces, u istom obroku.

Takođe bi trebalo da izbegavate da jedete hranu koja se brzo vari ubrzo nakon uzimanja one koja se sporije vari, jer probava još nije završena i nema potrebe za preopterećenjem stomaka. Najbolje vreme kada biste mogli da mešate hranu sa različitim vremenom varenja je ručak, jer je tada probavni sistem veoma aktivan.

Dok bi doručak i večera trebalo da se sastoje od jednostavnijih i brzo svarljivih namirnica. One će vam dati dovoljno energije odmah nakon doručka i omogućiti da se želudac opusti nakon večere.

Različite vrste hrane i pića i koliko vremena im je potrebno za varenje

Voda se apsorbuje u crevima ubrzo nakon unosa. Ona takođe može uticati na vreme koje je potrebno da bi konzumirana hrana mogla da se razgradi. Za povrće ili voćne sokove vreme varenja je 15-20 minuta. Sirovom povrću treba 30-40 minuta, a kuvanom oko 40 minuta.

Riba i salate se vare između 45 minuta i jednog sata. Žitarice imaju nešto duže vreme razlaganja, potrebno im je oko dva sata, kao i mlečnim proizvodima. Orašasti plodovi se sporo vare, potrebno im je oko tri sata. Kada su mesa u pitanju, najduže se vari svinjetina, njoj je potrebno pet sati, zatim jagnjetina – četiri sata, govedina – tri sata i piletina oko dva sata.

Razumevanje trajanja varenja hrane može biti od pomoći kada odlučujete šta ćete konzumirati i u koje vreme, kako biste izgubili višak kilograma ili jednostavno se zdravo hranili.