Injekcije steroida protiv bolova štetnije nego što se mislilo

Zdravlje 19. okt 201915:12 > 15:17
Podeli:
Izvor: N1

Lekari i pacijenti trebalo bi da budu oprezni ukoliko koriste injekcije steroida za ublažavanje bolova povezanih sa osteoartritisom, jer mogu imati više štete, nego koristi.

U novoj studiji objavljenoj u časopisu „Radiology“, istraživači su pregledali 459 pacijenata koji su primili jednu do tri injekcije kortikosteroida u koleno ili kuk.

Među tim pacijentima, njih 36, odnosno 8 odsto, imalo je neželjene efekte na zglobovima, što je pokazano i na medicinskim testovima.

Istraživači su primetili ubrzanu progresiju osteoartritisa pacijenata, kao i druge negativne efekte, osteonekrozu i brzo uništavanje zglobova uz gubitak kostiju.

Ali Germazi, profesor radiologije na Univerzitetu u Bostonu i koautor studije, rekao je za CNN da se dokazi skupljaju, a negativni efekti su se povećali za više od 8 odsto kod pacijenata sa dosadašnjim komplikacijama.

Međutim, upozorio je da je to samo posmatračka studija, a naučnici će ipak morati da urade dvostruko istraživanje da bi podržali ove nalaze.

Injekcije steroida se često koriste za ublažavanje bolova kod osteoartritisa

Osteoartritis nastaje kada se zglobna hrskavica vremenom istroši.

Zglobna hrskavica je glatka površina koja prekriva završne delove kostiju i ima ulogu da amortizuje pokrete u zglobu i omogući nesmetano obavljanje pokreta u zglobu.

Lekari često daju injekcije steroida da pomognu u kratkotrajnom ublažavanju bola, posebno za pacijente koji ne podnose nesteroidne protivupalne lekove.

Kratkoročno, neželjeni efekti su retki

Ričard Kijovski, profesor radiologije na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Viskonsinu, napisao je uvodnik koji je priložio nedavnu studiju rekavši da je cilj posebnog izveštaja časopisa „da edukuje radiologe da se intra-artikularno ubrizgavanje kortikosteroida rutinski izvodi i da bilo kakvo razmišljanje o dugoročnoj sigurnosti može naneti više štete nego koristi“.

Napomenuo je da je analiza iz 2015. otkrila da blagotvorni efekat steroidnih injekcija nije trajao više od šest meseci.

Pacijenti bi trebalo da budu oprezni kada razmišljaju o lečenju steroidima

Profesor Germazi, smatra da bi lekari trebali da informišu pacijente o svim mogućim rizicima od injekcija steroida dok zajedno razmatraju mogućnosti lečenja.

Trenutno Američki fakultet za reumatologiju „uslovno preporučuje“ tretmane steroidima, a „Osteoarthritis Research Society International“ kaže da tu mogućnost treba razmotriti kod pacijenata sa umerenim do jakim bolovima.

Ali Germazi nije bio spreman da se posveti tome kako tačno steroidni tretmani mogu zapravo da izazovu komplikacije osteoartritisa. Ali on je rekao da bi posmatrački dokazi studije mogli biti posebno važni za mlađe pacijente koji razmišljaju o terapiji steroidima.

Sve u svemu, još uvek se sve svodi na izbor pacijenta. Istraživači kažu da bi „preferencija pacijenta trebalo da ima znatan uticaj na odabranu vrstu lečenja“.