Novi pristup u lečenju hroničnog bola

Zdravlje 14. okt 201910:18 > 10:22
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Protein nazvan RGS4 igra važnu ulogu u održavanju dugoročnih bolnih stanja i može poslužiti kao nova obećavajuća meta za lečenje hroničnih stanja bola, pokazalo je istraživanje sprovedeno u "Icahn School of Medicine".

Ovo otkriće može pomoći lekarima da spreče akutni bol da pređe u hronični bol, stanje u kome pacijenti osećaju ne samo bol, već i brojne oslabljujuće simptome poput depresije i gubitka motivacije.

Prelaz sa akutnog na hronični bol prati mnogobrojna adaptacija u imunološkim, glijalnim i neuronskim ćelijama, od kojih mnoge još uvek nisu dobro shvaćene.

Kao rezultat, trenutno dostupni lekovi za neuropatsku ili hroničnu upalnu bol pokazuju ograničenu efikasnost i glavne neželjene efekte.

Opioidi koji se obično daju mogu privremeno ublažiti neke od simptoma boli, ali nose ozbiljne rizike poput zavisnosti u kontekstu dugoročnog lečenja hroničnog bola.

Iz tog razloga, postoji neposredna potreba za novim pristupima u lečenju hroničnog bola i za razvoj lekova koji narušavaju bolna stanja, umesto da jednostavno ublaže simptome.

„Naše istraživanje otkriva da akcije RGS4 doprinose prelazu od akutnog i sub-akutnog bola u hroničan bol i održavanje bola. Budući da hronična bolna stanja utiču na brojne neurohemijske procese, mnogi lekovi verovatno neće biti toliko efikasni kao ovaj multifunkcionalni protein koji smo otkrili i koji može ciljano da ometa održavanje bola“, kaže profesorka Zakeri sa odeljenja za neuronauku.

RGS4 je multifunkcionalni protein izražen u moždanim krugovima koji procesuiraju patološki bol, raspoloženje i motivaciju.

Kroz ovu studiju, istraživači su primetili da RGS4 igra važnu ulogu u održavanju bolnih stanja, bez obzira da li je uzrok bola povreda živaca ili upala.

Istraživački tim je koristio genetski modifikovane miševe da bi razumeo ulogu RGS4 u indukciji, intenzitetu i održavanju hroničnih simptoma boli.

Miševi kojima nedostaje RGS4 razvili su sve očekivane simptome povrede živaca, ali oni su se oporavili u roku od 3 nedelje.

Prevencija delovanja RGS4 takođe je bila povezana sa porastom ponašanja vezanih za motivaciju.

Grupa je takođe koristila genetske alate za smanjenje ekspresije RGS4 u bočnom jezgru talamusa, centru za obradu bola koji ima ulaz iz kičmene moždine i prenosi ove informacije u nekoliko kortikalnih područja.

Konačno, inhibicija delovanja RGS4 u regionu mozga rezultirala je oporavkom od mehaničke i hladne alodinije (izazivanje ili pojačavanje bola blagim dodirom).

Pored toga, istraživački tim je koristio sekvenciranje nove generacije da bi stekao uvid u gene na koje je uticao RGS4.

Laboratorija dalje istražuje delovanje RGS4 na kičmenu moždinu i područja mozga koja regulišu raspoloženje kako bi se bolje razumeo mehanizam kojim ovaj protein utiče na senzorne i afektivne simptome bola.