Đukić Dejanović: U ranom detinjstvu svako peto dete ima neku smetnju u razvoju

Zdravlje 11. okt 201912:37 > 12:39
Podeli:
Izvor: N1/arhiva

Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović kazala je da u ranom detinjstvu svako peto dete ima neku smetnju u razvoju i da ako se na vreme krene sa pravilnim merama, većina te dece ih kasnije neće imati.

Đukić Dejanović je na današnjoj konferenciji o razvoju sistema ranih intervencija u Srbiji „Značaj intersektorskog, transdisciplinarnog i na porodicu usmerenog pristupa“ kazala da je saradnja Vlade Srbije sa Unicefom u kontinuitetu, između ostalog usmerena na rani razvoj deteta i „sve one mere koje roditelji, vaspitači, predstavnici insitucija mogu učiniti da detinjstvo bude u skladu sa potrebama“.

„Ono što je posebno važno to je da usmerenost ka ranom razvoju nije samo cilj, nego je i način da se omogući ostvarenje nekih drugih ciljeva. Borba za zdravu budućnost, za obrazovanje, borba jednog društva za smanjenje razlika koje društva čine manje klimavim, počinje u ranom detinjstvu i to je drugi razlog zbog kog ova saradnja kontinuirano traje“, ocenila je ona.

Đukić Dejanović je istakla da ako se uloži jedan dinar u potrebe ranog detinjstva, „ili jedan dolar kako su to svetski ekonomski stručnjaci rekli“, vraća se 17 dolara kasnije, što je, kako je ocenila, „izvanredna investicija“.

Direktorka Unicefa u Srbiji Ređina De Dominićis kazala je da je ideja da se promoviše intervencija u ranom detinjstvu gde različiti sektori mogu da rade zajedno i da se kreira okruženje stimulativno, pre svega za decu i roditelje koji se susreću sa raznim smetnjama u razvoju.

„Počeli smo pre nekoliko meseci u nekoliko opština i nadamo se da ćemo uz pomoć svih sektora uspeti da proširimo model na celu zemlju“, kazala je ona.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić istakao je da je period od prve tri godine kod deteta ključni period, „period koji je izuzetno značajan za razvoj deteta i za ceo njegov život“.

„Sa druge strane u ovom trenutku je jasno da je u tom periodu važno prepoznati ukoliko deca imaju neki problem i da ranim intervencijama možemo mnogo da im pomognemo. Kao gradonačelnik želim da se Beograd razvija sve više u pravcu grada koji će biti potpuno prilagođen deci, gde će deca imati svoje mesto koje zaslužuju“, kazao je Radojičić.

On je kazao da saradnju sa Unicefom vidi kao doprinos da Beograd, ali i cela Srbija, idu u tom pravcu i da deca imaju adekvatan tretman u ranom razvoju.

„Ulaganje u decu je najbolja investicija u emotivnom, duhovnom i svakom drugom smislu, i na kraju u finansijskom što nije najbitnije, ali je u krajnjoj distanci važno“.