Sokovi u tetrapaku za decu – praktični, lako se drže, ali puni šećera i nezdravi

Zdravlje 08. okt 201914:43 > 14:47
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Šareni kartonski tetrapak sa sokom namenjen deci lagan je, praktičan za dečju ruku i lako se prenosi, ali u njegovom sadržaju, voćnom soku, je previše šećera i ne preporučuju se na dnevnoj bazi, kažu nemački stručnjaci za zdravlje dece.

Dalje, sadržaj iz ovakve ambalaže mora se konzumirati jednokratno, jer se ne mogu ponovno zatvoriti, a poznato je da nepovratna ambalaža donosi mnogo smeća.

Namenjene za jednokratnu upotrebu, mali pravougaoni tetrapak sokovi omiljeni su među roditeljima. Mnogi ih često spakuju u detetovu školsku torbu kao deo obroka tokom njegovog boravka u školi.

Ali, udruženja koje se bave zaštitom potrošača upozoravaju da takvi sokovi nisu zdravi.

Bez obzira na to što na kutiji stoji oznaka „voćni sok“, ne znači da je reč o napitku punom vitamina i minerala. Voćni sadržaj i prirodan ukus često se „obogaćuju“ pojačivačima ukusa, dodatkom šećera i boje, a to dugoročno uzrokuje propadanje dečjih zuba i može uticati na povećanje detetove težine.

Sokovi u takvim malim pravougaonim kutijama obično na jedan decilitar sadrže oko 55 grama šećera. Stoga se roditeljima savetuje da detaljno prouče spisak sastojaka.

Alternativa je, kažu nemački stručnjaci, uvek zdrava i za okolinu sigurna – voda.

Nepotrebno je isticati da je u procesu detetovog prihvatanja bilo kog novog ukusa potrebno puno strpljenja i kreativnosti.

Nemački stručnjaci preporučuju roditeljima da običnu vodu aromatiziraju kriškama detetovog omiljenog voća, dodaju malo soka nekog agruma ili, na primer, ubace listiće mente.

A za raznolikost ukusa i slađi ukus, deo voćnog soka može se pomešati s tri dela vode i na taj način razrediti.