Kontraceptivne pilule povećavaju rizik od depresije kod tinejdžerki

Zdravlje 06. okt 201914:56 > 15:03
Podeli:
Izvor: Freeimages.com/ melodi2

Otkako je pilula postala dostupna u Velikoj Britaniji 1961. godine, istraživači pokušavaju da razumeju vezu između oralne kontrole rađanja i raspoloženja.

Dok su prethodne studije povezivale kontraceptivno sredstvo sa svim bolestima, od karcinoma dojke do stvaranja krvnih ugrušaka i gojaznosti, istraživači iz „Brigham and Women’ s Hospital, University Medical Center Groningen“ (UMCG) i „Leiden University Medical Center“ u Holandiji dodali su nove, važne informacije o njegovom udruživanju sa depresivnim simptomima.

U studiji, objavljenoj u časopisu „JAMA Psychiatry“, naučnici su izjavili da ne postoji očigledna povezanost između oralne kontracepcije i ozbiljnosti depresivnog simptoma kod većine anketiranih, a bilo ih je 1000 od 16 do 25 godina.

Međutim, oni su našli vezu između jedne određene starosne grupe, a to su mlade devojke od 16 godina. Istraživači navode da su tinejdžerke koje su uzimale tabletu prijavile više simptoma depresije nego one, iste dobi, koje nisu koristile oralne kontraceptive.

„Jedna od najčešćih zabrinutosti koje žene imaju kada počinju sa pilulama, a tinejdžeri i njihovi roditelji kada adolescent razmatra da uzme tabletu, jeste trenutni depresivni rizik“, rekao je vodeći autor studije Anuk de Vit.

„Većina žena počinje da uzima tablete za oralnu kontracepciju još kad su tinejdžerke. Tinejdžeri inače imaju mnogo emocionalnih problema sa kojima treba da se nose, pa je posebno važno pratiti kako se ponašaju“, smatra de Vit.

Da bi sproveo istraživanje, tim je analizirao podatke učesnica u longitudinalnoj studiji. Svaka učesnica je popunila anketu sa pitanjima o depresivnim simptomima, kao što su osetljivost, ishrana, spavanje, samoubilačke ideje, samopovređivanje, osećaj bezvrednosti i krivice, pad energije, tuga i nedostatak zadovoljstva. Njihovi odgovori su zatim korišćeni za generisanje težine simptoma depresije.

Podaci su pokazali da su, u proseku, učesnice šesnaestogodišnjake koji su koristile oralne kontraceptive imale težinu simptoma depresije za 21 odsto višu u odnosu na one koje nisu uzimali oralne kontraceptive.

„Depresivni simptomi su češći od kliničke depresije i mogu imati dubok uticaj na kvalitet života“, rekla je koautorka studije Hadin Džof. „Naša prva studija ovog tipa je zašla duboko u suptilnije simptome raspoloženja koji se javljaju mnogo češće od epizodne ​​depresije, ali utiču na kvalitet života i zabrinjavaju devojke, žene i njihove porodice“.

Uprkos nalazima, autori primećuju da povezanost između upotrebe oralne kontracepcije i depresivnih simptoma može biti dvosmerna. To znači da bi kontraceptivna pilula mogla da doprinosi ozbiljnosti simptoma depresije, ali i da da bi teži depresivni simptomi mogli da prouzrokuju uzimanje oralne kontraceptivne pilule u tinejdžerkom periodu.

„Korisnici oralnih kontraceptiva, roditelji i zdravstveni radnici treba da budu svesni povećane verovatnoće prisustva depresivnih simptoma jer mogu uticati na kvalitetu života mladih devojaka“, rekao je de Vit.