Međunarodni mesec borbe protiv karcinoma dojke

Zdravlje 02. okt 201909:13 > 09:15
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Karcinom dojke smatra se vodećim uzrok oboljevanja i umiranja od malignih bolesti u ženskoj populaciji širom sveta.

Oktobar se, kao Međunarodni mesec borbe protiv karcinoma dojke, obeležava u mnogim zemljama širom sveta, kako bi se skrenula pažnja na rasprostranjenost karcinoma dojke i podigla svest o značaju zdravih oblika ponašanja u prevenciji karcinoma dojke, kao i značaju ranog otkrivanja i mogućnostima pravovremenog započinjanja lečenja osoba obolelih od ove maligne bolesti.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, u svetu se godišnje registruje oko 1.670.000 žena sa karcinomom dojke, a oko 522.000 žena umre od ove bolesti. Prema podacima Kancelarije za skrining Instituta za javno zdravlje Srbije, u našoj zemlji svake godine od karcinoma dojke oboli oko 4600 žena, dok 1600 izgubi bitku sa ovom opakom bolešću.

Najveći broj obolelih žena u našoj zemlji je starosti od 50 do 65 godina života, ali se trend porasta broja obolelih spušta prema mlađim generacijama.  

Broj obolelih žena prema broju stanovnika u našoj zemlji je sličan drugim zemljama uokruženju, međutim prema broju umrlih žena na žalost, naša zemlja se nalazi među zemljama sa visokom stopom mortaliteta, upravo iz razloga kasnog otkrivanja karcinoma dojke.  

Rizične grupe

Rizik raste sa godinama starosti. Najčešće se javlja kod žena koje imaju najbliže srodnice (majka, sestra, tetka, baka) obolele od ove bolesti.

U rizičnu grupu spadaju i žene koje su prvu menstruaciju dobile pre 12. godine, i poslednju imale posle 50. godine, zatim žene koje nisu rađale ili su imale prvi porođaj posle 30. godine života, one koje duže vreme koriste hormonsku terapiju, alkohol i duvan, koje su gojazne i nisu fizički aktivne.

Ohrabrujuća činjenica je da ukoliko se karcinom dojke otkrije na vreme u preko 90 odsto slučajeva lečenje ima dobru prognozu.  

S tim u vezi rano otkrivanje raka dojke ima izuzetnu važnost. Kada se rak dojke otkrije na vreme, devet od deset žena se može izlečiti.  

Preventiva je najvažnija

Svaka žena, u cilju preventive, treba da radi samopregled dojke jednom mesečno. Važno je obratiti pažnju na oblik, izgled i veličinu dojki, promene na njima, kao što su čvorići ili zadebljanje, uvlačenje bradavica, boju kože, zatim crvenilo, otok, toplinu, naboranost kože, pojavu iscedaka, bol koji ne prolazi ili slične promene.

Preventivni klinički pregled trebalo bi uraditi jednom godišnje i/ili ultrazvuk dojke po preporuci lekara.

Osobe uzrasta 50-69 godina obavezno treba da urade skrining i mamografiju jednom u dve godine.

Ukoliko osoba u porodici ima bliske rođake sa dijagnozom carcinoma dojke, važno je da se na vreme konsultuje sa izabranim doktorom u vezi kontrola i praćenja.