Kako vitamini utiču na hormone i naše raspoloženje

Zdravlje 01. okt 201913:57 > 14:01
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Svako od nas u nekom trenutku života oseća pojačanu nervozu, anksioznost i strah. Variranje emocija je sastavni deo ljudskog postojanja. One ponekad mogu biti pod jakim uticajem onoga što se dešava unutar našeg tela, a ne samo našeg uma.

Hormoni igraju ključnu ulogu u emocionalnom stanju i muškaraca i žena, s tim da kod žena postoji veća verovatnoća da će doživeti ekstremne i nagle promene raspoloženja kao rezultat lučenja hormona. To se uglavnom dešava zbog mesečnog ciklusa i promene nivoa progesterona i estrogena.

Hormonalna neravnoteža može uticati na fizičko zdravlje, ali i na mentalno zdravlje.

Hormonske promene izazvane menstrualnim ciklusom, menopauzom i trudnoćom mogu kod mnogih žena dovesti do razdražljivosti, letargije, žudnje i još mnogo toga.

Pad nivoa testosterona koji se obično javlja kod muškaraca u 50-im godinama može prouzrokovati gubitak kose, višak kilograma i letargiju. Kod oba pola, disbalans određenih hormona može dovesti do problema sa štitnom žlezdom, ali i do dijabetesa.

Dobra vest je da se pravilnom ishranom, vitaminima i načinom života može regulisati rad hormona i tako umanjiti neki neželjeni fizički i mentalni simptomi hormonalne neravnoteže.

Uzrok hormonskog disbalansa

Promene hormonskog nivoa se prirodno dešavaju u određenom periodu tokom života: za vreme puberteta, u trudnoći i tokom menopauze.

Neravnoteže hormona mogu biti prouzrokovane neuravnoteženim načinom života, neadekvatnom ishranom, stresom i toksinima iz okoline.

Da bi se sprečile takve neravnoteže, važno je utvrditi tačne uzroke.

Faktori životne sredine

Okolina može igrati važnu ulogu u poremećaju rada hormona i izazivanju neravnoteže. Na primer, hemikalija koja se nalazi u plastici poznatoj kao bisfenol-A (BPA) može da poremeti endokrini sistem (telesni sistem za hemijske poruke, koji se sastoji od hormona i žlezda koje ih proizvode i nose ih u krvotok) i povezan je sa hormonalnim poremećajima.

Smatra se da više od 90 odso svetske populacije ima BPA u mokraći. Takve hemikalije mogu da se vezuju za mesta hormonskih receptora i poremete prirodnu hormonalnu ravnotežu u telu, i one su poznate kao endokrini poremećaji.

Pesticidi poput DDT-a takođe se smatraju uzrokom glavnih hormonskih disfunkcija kod ljudi, kao što mogu biti dioksini, određena kozmetika i hemijska sredstva za domaćinstvo, poput deterdženata.

Estrogen iz životne sredine koji se nalaze u hemikalijama, biljkama i životnoj sredini oponaša efekat hormona estrogena, što rezultira neprirodnim hormonskim obrascima.

Hrana

Hrana reguliše mnoge naše telesne funkcije, uključujući transport određenih hormona. Umereno konzumiranje određene hrane može pomoći telu da održi zdravu ravnotežu hormona. Na primer, ishrana sa visokim sadržajem šećera može dovesti do porasta nivoa insulina sve dok ćelije ne razviju rezistenciju. Zbog toga se telo više fokusira na preradu šećera, a manje na ostale hormone, što rezultira neravnotežom estrogena, progesterona i testosterona, između ostalih hormona.

I druga hrana može poremetiti hormonsku ravnotežu. Kombinacija glutena i šećera, na primer, u belom hlebu, može povećati upalne procese u telu, vršeći pritisak na nadbubrežne žlezde. To može dovesti do pada proizvodnje estrogena i progesterona, nadbubrežne žlezde i štitne žlezde, što negativno utiče na ravnotežu hormona.

Stres

Stres, fizički i mentalni, takođe može uticati na ravnotežu hormona usled porasta nivoa kortizola, kada ste pod stresom hormoni mogu postati izvan sinhronizacije. U stresnim situacijama, naša tela počinju da koriste progesteron i pretvaraju ga u kortizol.

Tokom stresnih perioda kada se nivo kortizola podiže, nadbubrežne žlezde uzimaju vitalne hranljive materije iz štitne žlezde da bi uspele da upravljaju stresnim stanjem.

Ova krađa kortizola“ može negativno uticati na funkciju štitne žlezde koja reguliše većinu sistema u telu, što potencijalno vodi do lošeg pamćenja, gojaznosti, slabljenja imunog sistema i poremećaja rada jajnika.

Lekovi

Neravnoteža hormona takođe može biti izazvana određenim lekovima. Hormonski lekovi ometaju normalnu proizvodnju ženskog hormona sintetičkom verzijom progesterona i estrogena. Neke tablete za kontrolu rađanja sprečavaju ovulaciju eliminišući rast estrogena, tako da jajnik ne prima signal za oslobađanje jajne ćelije.

Vitamini mogu biti od pomoći

Vitamini mogu igrati efikasnu ulogu u stvaranju ravnoteže i zdrave proizvodnje hormona u telu. Međutim, važno je da se konsultujete sa doktorom, pogotovo ako imate i druga stanja koja zahtevaju terapiju, da ne bi došlo do ometanja dejstva leka nekim od vitamina koje uzimate.

Ako patite od fizičkih ili mentalnih problema prouzrokovanih hormonskom neravnotežom, možda biste trebali razmotriti uzimanje sledećih vitamina kako biste podržali zdraviji i uravnoteženi sistem:

Vitamin D i disfunkcija štitne žlezde

Vitamin D može pomoći u regulisanju insulina i hormona štitne žlezde. Istraživanja pokazuju da je deficit vitamina D povezan sa visokim rizikom za antitela štitne žlezde, koji se nalaze kod pojedinaca koji pate od autoimunih poremećaja štitne žlezde. Dodatak vitamina D može da pomogne u regulisanju protoka insulina i uravnoteživanju šećera u krvi, omogućavajući telesnim ciklusima prirodnih hormona da efikasnije funkcionišu.

Vitamin B6 i PMS

Vitamin B6 može pomoći u ublažavanju nekih simptoma predmenstrualnog sindroma (PMS), kao što su promene raspoloženja i razdražljivost. Studije su dokazale da uzimanje oko 100 miligrama vitamina B6 dnevno može biti efikasan način suzbijanja simptoma PMS-a povezanih sa raspoloženjem i emocijama. Tačnije on potpomaže sintezu nekih neurotransmitera koji utiču na ove osećaje.

Vitamin E i menopauza

Za žene u menopauzi, uzimanje vitamina E kao suplementa može pomoći u ublažavanju mnogih uobičajenih simptoma menopauze, uključujući nesanicu, valunge, i suvoću vagine. Smatra se da vitamin E zapravo smanjuje stres zahvaljujući svojim prirodnim antioksidativnim svojstvima.

Vitamin B3 (Nijacin) i stres

Nijacin je jedan od vitamina B-kompleksa, poznat kao B3. Jedno od jedinstvenih svojstava vitamina B3 je njegova sposobnost da opusti i potpomogne spavanje. To je zbog činjenice da ovaj vitamin opušta mišićno tkivo, omogućavajući arterijama da se prošire, pri čemu se protok krvi povećava, a krvni pritisak snižava. Pomažući opuštanje i bolji san nijacin je povezan sa značajnim smanjenjem stresa, anksioznosti kao i depresije.