Ispijanje čaja poboljšava zdravlje mozga

Zdravlje 21. sep. 201921:07
Podeli:
Izvor: Shuttestock

Pored uobičajenog verovanja ljudi da čaj može da izleči sve tegobe, pronađeni su značajni dokazi koji mogu to i da potkrepe. Ovo se naročito odnosi na ispitivanje uticaja čaja na zdravlje mozga.

Nova studija Nacionalnog Univerziteta iz Singapura (NUS), pokazala je da redovni kozumenti čaja imaju bolje organizovane regije mozga u odnosu na one koji ne piju čaj.

Bolje organizovane regije mozga povezane su sa zdravom kognitivnom funkcijom koja štiti čoveka od mentalnog pada povezanog sa starenjem. Da bi detaljno proučili prednosti ispijanja čaja, istraživači s navedene visokoškolske ustanove su u saradnji sa Univerzitetom u Eseksu i Univerzitetom u Kembridžu analizirali podatke o neuroviziranju 36 odraslih osoba starijih od 60 godina.

Uz konzumiranje čaja istraživači su analizirali i faktore vezane za učesnike, poput zdravlja, stila života i psihološkog stanja.

Nalazi objavljeni u naučnom časopisu ”Aging” otkrili su da su učesnici koji su konzumirali zeleni ili crni čaj najmanje četiri puta sedmično tokom 25 godina imali regije mozga koje su „međusobno povezane na efikasniji način“ od onih koji nisu pili ove vrste čaja.

„Naši rezultati su doneli prve dokaze o pozitivnom uticaju ispijanja čaja na strukturu mozga, kao i to da redovno. Konzumiranje čaja ima zaštitni efekt protiv propadanja organizacija mozga povezanih sa starenjem“, rekao je Feng Lei, vođa istraživačkog tima.

Kako bi dodatno objasnio važnost funkcionisanja moždanih regija, Feng je uporedio funkcionalnost mozga sa efikasnošću odvijanja saobraćaja.

„Uzmite kao primer saobraćaj. Posmatrajte regije mozga kao odredišta, dok su veze između regija mozga putevi. Kada je putni sistem bolje organizovan, kretanje vozila i putnika je efikasnije i koristi manje resursa. Slično tome, kada su veze između regija mozga bolje uređene, obrada informacija može se obavljati efikasnije“, rekao je Feng.

U budućnosti tim istraživača planira da ispita učinke koje čaj i bioaktivna jedinjenja koja se nalaze u čaju imaju na pad kognitivnih sposobnosti. Pored zdravlja mozga, konzumiranje čaja, posebno zelenog, povezano je sa manjim rizikom od srčanih bolesti, kancera i dijabetesa.