Orašasti plodovi za bistar um i zdravo srce

Zdravlje 14. sep. 201910:17 > 10:25
Podeli:
Izvor: Pexels.com

Zbog svoje hranjivosti i nutritivne vrednosti, orašasti plodovi trebali bi da budu deo svakodnevne ishrane jer su jedan od najbolji izvora biljnih proteina, omega masnih kiselina i mikrominerala, kaže nutricionista Olja Martinić.

– Kako su u vreme kad je ishrana bila ograničena orašasti plodovi bili zagarantovan način da organizam dobije dovoljno energije, danas, zbog visokih kalorija koje sadrže, ipak treba imati meru, dodaje Martinić, piše 24sata.hr.

– Na to posebno trebaju da paze ljudi koji imaju problema sa održavanjem telesne mase, pa im se lako lepe kilogrami – upozorava nutricionista.

Šaka oraha dnevno je sasvim dovoljna doza.  

– Umerena količina orašastih plodova vrlo je poželjna kao međuobrok za učenike i studente, jer su omega masne kiseline kojima obiluju vrlo zdrave za mozak i pamćenje. Sportistima, vojnicima i planinarima preporučuju se, kao obrok u posebnim uslovima, kad su na teškom terenu ili su u pokretu tokom loših vremenskih uslova, dodaje ona.

Nutricionista preporučuje orašaste plodove kao lagani međuobrok i za one osobe koji su na dijeti, s tim što opet treba voditi računa o meri. Ne preporučuje se više od 5 do 10 komada oraha, lešnika ili sličnih plodova.

Ipak, osobe koje su sklone alergijskim reakcijama trebalo bi da budu na oprezu, jer mogu razviti alergiju na orašaste plodove, dok se kod onih koji boluju od divertikuloze (najčešće su to muškarci stariji od 60) ili ulceroznog kolitisa, kao i ljudima na nekoj specifičnoj dijeti, najčešće savetuje da ih izbace iz ishrane ili da značajno smanje njihov unos.

– Treba biti vrlo oprezan i kod skladištenja orašastih plodova, svakako ih treba čuvati u posudi s poklopcem – ističe nutricionistica Martinić. 

– Brazilski orah je odličan ukoliko želite da utolite glad – kaže ona i dodaje da orašaste plodove u ishranu možemo uvesti i kroz konzumaciju takozvanih biljnih mleka i brašna koja se od njih proizvode.                   

Bademi

Dobar su izvor vitamina E, koji je jedan od najsnažnijih antioksidansa. Blagotvorno deluju na zdravlje kostiju, poboljšavaju memoriju i smanjuju rizik od Alchajmerove bolesti. 

Orasi

Sadrže najviše alfa linolenske kiseline, koja je oblik omega-3 nezasićenih masnih kiselina, pa su odlični za očuvanje zdravlja srca i pravilan rad mozga. 

Kikiriki 

Obiluje mononezasićenim masnim kiselinama, masnoćama koje pozitivno utiču na zdravlje srca i kardiovaskularnog sistema, kao i cinkom, mineralom koji je važan za zdravlje rast i razvoj. 

Brazilski orasi

Odličan su izvor selena, minerala koji deluje protivupalno i štiti od kardiovaskularnih bolesti. Dovoljno je pojesti orah dnevno kako bi se osigurala dnevna potreba za selenom.

Lešnici 

Dobar su izvor minerala, poput magnezijuma i fosfora, koji deluju na opuštanje mišića i gradnju kostiju, kao i bakra i mangana, koji su odgovorni za zdrave kosti. Najbolji su prženi, bez dodatka soli.