Kako da vaše dete zavoli povrće

Zdravlje 12. sep 201914:53 > 14:58
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Kada je ishrana dece u pitanju, ona bi trebalo da bude raznovrsna i svakako uključuje i povrće. Međutim, problem nastaje kada detetu ponudite neku vrstu povrća, a ono uporno odbija.

Rešenje problema je u izboru. Ako ponudite detetu više vrsta povrća možete uticati na njih da budu manje izbirljivi kada je hrana u pitanju, ukazuju istraživanja.

Australijski naučnici posmatrali su 32 dece, uzrasta od četiri do šest godina, koja su konzumirala manje od dve porcije povrća dnevno. Neki su deci nudili brokoli tri puta nedeljno tokom pet nedelja, dok su drugi deci nudili brokoli, tikvice i grašak.

Tri meseca kasnije, oni kojima je bilo dato više vrsta povrća, videli su da im se unos povrća udvostručuje, od prosečno 0,6 obroka dnevno, na 1,2. Suprotno tome, kod dece kojoj je ponuđen samo brokoli, unos povrća se nije povećao.

Iako 1,2 porcije dnevno nije dovoljna, naučnici se nadaju da je njihova studija pokazala da je „strategija pružanja raznovrsnog povrća uspešnija u povećanju unosa u odnosu na onu u kojoj se nudi samo jedna vrsta povrća“.

Studiju je sprovela vladina agencija „The Commonvealth Scientific and Industrial Research Organisation“ u Kanberi. Autorka studije dr Astrid Pelman i njen tim nadaju da će dodatna istraživanja potvrditi njihova otkrića.

Deca su veoma izbirljiva kada je hrana u pitanju, a mnogi mališani posebno ne vole gorak ukus povrća poput spanaća, kelja i brokolija.

Konzumiranje svežeg povrća veoma je važno za razvoj dece. Četvorogodišnjacima se preporučuje da 35 odsto hrane koju uzimaju bude upravo povrće.

Iako deca mogu tvrditi da ne vole povrće, preferencije prema hrani uglavnom su naučene, a detinjstvo je presudna faza, napisali su istraživači u časopisu „Journal of Nutrition Education and Behavior“.