U Srbiji od malignih bolesti godišnje oboli 350 dece

Zdravlje 10. sep. 201907:33 > 07:37
Podeli:
Izvor: Shutterstock/ilustracija

Maligne bolesti su sve češći uzroci smrtnosti kod dece uzrasta od pet do 14 godina. Godišnje u svetu oboli oko 250.000 dece. U Srbiji oko 350.

Najačešći oblici su leukemija, maligne bolesti mekih tkiva i tumori mozga.

Dušan Crnokrak, koji je sa svojih 11 godina pobedio veoma težak oblik kancera, Hodžkinov limfom, gostujući na RTS-u istakao je da je obolelima najvažnija psiho-socijalna podrška.

„Mi u našem udruženju ‘Mladice’ radimo na vršnjačkoj edukaciji jer su oboleli često diskriminisani, gube prijatelje i to je najveći problem i mi se trudimo da im pomognemo, koliko god smo u mogućnosti“, objašnjava Crnokrak.

Dragana Radulović iz udruženja „Čika Boca“ navodi da u Srbiji tek 70 odsto dece uspe da pobedi rak.

„To je znatno lošija statistika u odnosu na Evropu i svet. Mi godišnje od raka izgubimo jedno školsko odeljenje. Lekovi za lečenje jesu važna stvar, ali je jednako važna podrška i nega tokom lečenja. Naravno, kod dece ne možemo da govorimo o prevenciji, nego o ranoj dijagnostici i zbog toga, ako je rana dijagnostika efikasna, i procenat izlečenja je veći“, objašnjava Radulović.

Kako kaže, srčani problemi, sterilitet, kognitivni poremećaji su neke od posledica sa kojima se suočavaju pacijenti nakon dugoročnog lečenja od raka.

Navodi da su ciljevi udruženja da pomognu obolelima od raka.

„Kad dete ili adolescent oboli od raka to je bolest cele porodice i tiče se svih nas i zbog toga je vrlo važno da budemo spremni da neke stvari preveniramo i da ne odu daleko“, navodi Radulović.