Pušenje cigareta i gubitak sluha su u tesnoj vezi

Zdravlje 09. sep. 201914:03 > 14:08
Podeli:
Izvor: Pixabay

Već je poznato da cigarete oštećuju pluća i srce kao i da su uzročnici nekoliko vrsta kancera. Novo istraživanje pokazalo je još jedan štetan uticaj pušenja cigareta i povezano je sa sluhom.

Odrasli pušači imaju 60 odsto veći rizik od gubitka sluha, pokazalo je novo istraživanje. Dobra vest je da se taj rizik drastično smanjuje kad prestanete da pušite.

Veza između pušenja i gubitka sluha pronađena je još pre nekoliko godina, ali se zataškavala zbog nedovoljno dokaznog materijala. Sada su istraživači analizirali medicinske nalaze volontera, koji su uključivali test sluha i upitnik o stilu života.

Nije bilo dileme, zaključeno je da je rizik od gubitka sluha znatno veći kod aktivnih pušača nego kod ljudi koji nikad nisu zapalili cigaretu. Preciznije, pušenje povećava rizik od gubitka sluha za 20 do 60 odsto.

Uticaj pušenja bio je prisutan čak i nakon što su uzeli u obzir nivo izloženosti buci.

„Imamo čvrst dokaz da je pušenje sasvim nezavisan činilac rizika od nagluvosti i gluvoće“, tvrdi autor studije Huanhuan Hu.

Cigarete utiču na sposobnost prepoznavanja zvukova, kako visokih, tako i niskih frekvencija, s tim da je šteta veća na prvima, piše Daily Mail. To je još jedan razlog više da se oslobodite ove navike i postanete nepušač.