Grujičić: Uslovi za lečenje onkoloških pacijenata neprihvatljivi za 21. vek

Zdravlje 05. sep. 201912:15 > 12:18
Podeli:
Izvor: N1

Direktorka Instituta za onkologiju u Beogradu Danica Grujičić rekla je da će biti sve više onkoloških pacijenata, ne samo novoobolelih, nego i onih koji su preživeli kritičan period. Ona je istakla da su uslovi za rad lekara i lečenje pacijenata neprihvatljivi za 21. vek i od nadležnih zatražila da se napravi nova zgrada Instituta za onkologiju.

Grujičić je za RTS rekla da će do kraja godine Institut za onkologiju dobiti dva aparata za zračenje, a naredne godine još dva. Međutim, istakla je da su uslovi za rad lekara i lečenje pacijenata neprihvatljivi za 21. vek i da je neophodno da se napravi nova zgrada Instituta koja će moći da primi sve pacijente i gde će moći da budu tako organizovani da niko ne čeka na terapiju.

„Jedno je kada imate bolesnu kičmu ili bolestan kuk i znate da imate degenerativnu bolest – od toga nećete umreti. Druga stvar je kada vi shvatate da u sebi imate neko strano telo koje vas postepeno ubija i vi čekate na terapiju“, navela je Grujičić.

POVEZANE VESTI

Ona je istakla da na hemioterapiji po 16 pacijenata leži u sobi i objašnjava da su to osobe sa poremećenom imunološkom odbranom, pa ako se jedan zakašlje – svi su bolesni.

Upitana koliko se sada čeka na zračenje, ona objašnjava da kada radi svih osam aparata mogu da ozrače više od 400 pacijenata.

„Čim počnu stari aparati nešto da škljocaju, pojavi se na listi čekanja 10 do 20 novih pacijenata. Mi moramo naći način da se reorganizuje radioterapijska služba u Srbiji, od Subotice do Prizrena i da se u sekundarnim centrima instaliraju aparati, uz adekvatnu edukaciju kadrova“, naglasila je Grujičić.

Prema njenim rečima, biće lakše i kada se završi rekonstrukcija centra u Sremskoj Kamenici, jer će pacijenti iz Vojvodine tamo ići na zračenje.

Grujičić je dodala da su Institutu za onkologiju potrebi i psiholozi, jer pacijenti traže podršku.

Govoreći o lečenju dece obolele od raka, Grujičić kaže da su uslovi najbolji, ali da nisu potpuno zadovoljni i da se sa gradskim vlastima razmatra mogućnost da se u blizini Kliničkog centra i Instituta napravi roditeljska kuća, jer više od 90 odsto dece može da prima hemioterapiju preko dnevne bolnice.

Direktorka Instituta najavljuje da će od 15. septembra pacijentkinje kod kojih se posumnja na rak dojke ići odmah na novu vrstu biopsije, kako bi dijagnoza bila postavljena što pre. Prema njenim rečima, to znači da pacijent neće gubiti vreme na zakazivanje pregleda, a planirano je da se rekonstruišu i konzilijumi, kako pacijent ne bi morao svaki put da dolazi u bolnicu.

Ona je istakla da je budućnost u radioterapiji – radiohirurgiji i dodala da se od Instituta za onkologiju u Beogradu mora napraviti jedan radiohirurški centar.