Velika Britanija u borbi protiv dezinformacija o vakcinama protiv malih boginja

Zdravlje 19. avg 201920:18 > 20:20
Podeli:
Izvor: N1

Vlada Velike Britanije planira da sazove samit kompanija društvenih medija kako bi razgovarala o tome šta mogu učiniti u borbi protiv dezinformacija o vakcinama protiv malih boginja.

Premijer Boris Džonson izrazio je zabrinutost zbog sve veće pojave malih boginja. On je rekao je da je Velika Britanija imala sjajne rezultate u borbi protiv bolesti, ali stvari su odjednom „krenule u pogrešnom smeru“, sa 230 novih slučajeva u prvih nekoliko meseci ove godine.

On je dodao da vlasti moraju da ukažu na dezinformacije koje se odnose na vakcinacije u medijima jer su zbog njih ljudi sve uzdržaniji od vakcinisanja.

Male boginje su zarazne, a zdravstveni zvaničnici kažu da se najmanje 95 posto populacije mora učiniti imunim da bi se sprečila epidemija.

Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, u prvih šest meseci 2019. godine širom sveta zabeleženo je najviše slučajeva malih boginja od 2006. godine. U SAD je u tom periodu zabeležen najveći broj slučajeva malih boginja u poslednjih 25 godina.

Džonson je izneo planove za poboljšanje stope vakcinacije u Velikoj Britaniji, pozivajući zdravstvo da osigura da 95 posto stanovništva primi obe doze vakcine. Ministarstvo zdravlja doneće strategiju za rešavanje ovog problema ove jeseni i očekuje se da će razmotriti korišćenje tehnologije kako bi se identifikovalo ko je možda propustio vakcinaciju i da bi se olakšali termini rezervacije.