Manje crvenog mesa u ishrani smanjuje rizik od raka dojke

Zdravlje 14. avg 201911:30 > 11:37
Izvor: Shutterstock

Dobra vest za žene koje nisu vegetarijanke, ali im ne bi bilo teško odreći se hamburgera i šnicli - novo istraživanje ukazuje na to da konzumacija crvenog mesa povećava rizik od razvoja raka dojke za 23 odsto, ali ako se u ishrani zameni mesom živine taj je rizik manji.

Istraživanjem, čiji su rezultati objavljeni u stručnom časopisu International Journal of Cancer, naučnici su želeli da otkriju povezanost između raznih obrazaca konzumacije mesa i pojavljivanja karcinoma dojke na 42.012 žena iz SAD i Portorika.

Razvoj stanja praćen je u proseku 7,6 godina, a učesnici istraživanja bile su žene u dobi od 35 do 74 godine, koje su imale najmanje jedan slučaj raka dojke u porodici.

U spomenutom razdoblju je dijagnostikovano 1.536 invazivnih karcinoma dojke.

Tim naučnika koji je vodila epidemiolog sa Univerziteta Kolumbija, Jamie J Lo, otkrio je da je među ženama koje su konzumirale više crvenog mesa, preciznije četvrtinu kilograma ili više dnevno, evidentiran 23 odsto veći rizik od razvoja invazivnog karcinoma dojke u poređenju sa ženama koje su konzumirale najmanju količinu te vrste mesa.

Takođe, među ispitanicama u čijoj je ishrani najzastupljenije bilo meso živine zabležen je 15 odsto manji rizik od razvoja raka dojke u poređenju sa ženama koje su jele manje količine.

Konkretno, naučnici su na temelju studije zaključili da je rizik od razvoja raka dojke mnogo manji među ženama koje su crveno meso – govedinu, teletinu, svinjetinu, jagnjetinu i meso divljači, zamenile mesom pernatih životinja – piletinom, ćuretinom, pačetinom, mesom guske i raznom pernatom divljači.

Uočena veza nije se izmenila ni kad su istraživači u obzir uzeli i dodatne činioce koji su mogli utecati na rezultate, a reč je o porodičnoj anamnezi raka dojke, učestalosti fizičke aktivnosti,načinu pripreme mesa  i konzumiranju alkohola. 

Zbog čega naučnici upiru prstom baš u crveno meso?

Ranije studije sprovedene na laboratorijskim životinjama pokazale su da potencijalno kancerogeni elementi u crvenom mesu mogu uticati na povećan rizik od razvoja tumora. Reč je o nusproduktima u pripremi crvenog mesa, naročito kad se crveno meso peče na roštilju. 

Ne treba zaboraviti ni na to da konzumiranje manjih količina crvenog mesa smanjuje rizik od razvoja raka debelog creva, kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa tipa 2.

„Premda mehanizam koji doprinosi tome da konzumacija živine rezultira manjim rizikom od razvoja karcinoma dojke nije u potpunosti razjašnjen, naša studija bez sumnje ide u prilog činjenici da zamena crvenog mesa u ishrani mesom živine značajno smanjuje rizik od razvoja raka dojke kod žena“, zaključio je jedan od autora studije Dale P Sandler.