San Francisko prvi američki grad koji je zabranio e-cigarete

Zdravlje 26. jun 201913:39 > 13:43
Podeli:
Izvor: AFP/EVA HAMBACH

San Francisko je postao prvi američki grad koji je zabranio prodaju elektronskih cigareta dok se ne razjasni njihov učinak na zdravlje.

Gradske vlasti San Franciska izglasale su zabranu prodaje e-cigareta u prodavnicama, ali i online prodavačima su zabranile dostavu uređaja na adrese kupaca. Upravo u San Francisku nalazi se sedište Juul Labsa, najpopularnije američke kompanije za proizvodnju e-cigareta.

Iz Juula su saopštili kako veruju da će ovakav potez kupce samo podstaći da se vrate običnim cigaretama, a istovremeno prouzrokovati bujanje „crnog tržišta“.

Gradonačelnica San Franciska London Brid ima rok od deset dana za potpisivanje zakona. Najavila je da to planira i učiniti, a zakon će stupiti na snagu sedam meseci nakon potpisivanja. Ipak, nagađa se da bi uvođenje ovog zakona moglo predstavljati pravni izazov.

Aktivisti koji se protive prodaji e-cigareta kažu da su ciljna grupa kompanije mladi ljudi kojima se nude različiti ukusi e-cigareta.

Kompanija Juul već je s tržišta povukla neke ukuse za e-cigarete, poput manga i krastavca, a ugasila je i profile na Instagramu i Facebooku.

Premda je potrebno sprovesti dodatna naučna istraživanja da bi se ustanovio učinak e-cigareta na zdravlje, aktivisti smatraju da one mogu navesti mlade da pređu na pušenje pravih, duvanskih cigareta.

Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti objavio je da se broj američkih tinejdžera koji konzumiraju nikotinske proizvode prošle godine povećao za 36 odsto, a među njima je veliki broj koristio e-cigarete.

U skladu s američkim saveznim zakonom, osobe mlađe od 18 godina ne mogu kupiti duvanske proizvode, a u nekim je državama ta granica podignuta na 21 godinu.