Zdravlje ili roštilj na ćumur – ima li u Srbiji dileme nakon predloga o ukidanju

Zdravlje 16. jun. 201916:37 > 16:48
Podeli:
Izvor: Pixabay

Postaje li roštilj na ćumur u Srbiji nelegalan? Da, ukoliko zaživi incijativa doktora Ivana Nikolića koji je Odboru za zdravlje Skupštine Srbije predložio da zakonom zabrani upotrebu roštilja na ugalj u ugostiteljskim objektima zbog sve češće pojave tumora debelog creva.

Teško da ćete kročiti u srpski restoran, a da u jelovniku ne ugledate rubriku „Jela sa roštilja“.

Ukoliko odaberu nešto od gurmanluka sa roštilja, gosti prestoničkog restorana koji smo posetili mogu izabrati – hoće li da meso bude pečeno na struju ili kako traže u 90% slučajeva – na ćumur.

POVEZANE VESTI

„Neuporedivo je kvalitetnijeg ukusa, mirisa, sočnosti i uopšte uživanja u hrani. Bez tog pravog roštilja, oni koji zaista to vole, nema tog ukusa koji je zamenljiv“, kaže Nikola Dimitrijević, vlasnik restorana „Franš“.

Da roštilj na ugalj ipak treba zameniti onim na gas ili struju razmatrali su poslanici Skupštine Srbije na Odboru za zdravlje 13. juna.

Predlog da se zakonom zabrani roštilj na ćumur u restoranima uputili su Ministarstvu zdravlja.

„Taj roštilj nije samo za meso. Tu se peku i papričice i paprike i griluje se sir i sve to ima neki smisao koji bi zaista bio veoma štetan ukinuti ga zbog same raskoši i same trpeze. Mislim da je besmisleno“, navodi Dimitrijević.

Smisao u ukidanju roštilja na ćumur ne vide ni potrošači.

„Mislim da je to jako loša ideja“, saglasna su dva mladića ispred jednog grila.

N1: I kada čujete da je opasno, kakva je vaša reakcija na to?

„Pa smatram da to nije istina. Koliko već dugo jedemo ovde i ništa se nije promenilo“, kaže jedan.

„Možda se malo gojimo, ali posle na treningu skinemo te kalorije“, dodaje drugi.

Društvo Srbije za borbu protiv raka: Opasniji duvan i alkohol

 I u Društvu Srbije za borbu protiv raka predlog o ukidanju roštilja na ugalj ne uzimaju zdravo za gotovo. Misle da ideja nije besmislena, ali tvrde – od ćumura ima, po tumor, i opasnijih poroka.

„Mast koja se sliva prilikom pravljenja roštilja pada na užareni ćumur i tada se oslobađaju kancerogene materije. Ali Međunarodna agencija za istraživanje raka sumnja da je i crveno meso kancerogeno, pogotovo kada se priprema na visokoj temperaturi. Ipak, duvan, alkohol i osiromašeni uranijum su daleko opasniji kada je reč o tumoru debelog creva. Zato treba sa inicijativom o ukidanju roštilja na ćumur biti oprezan“, navodi dr Slobodan Čikarić, onkolog.

Ukoliko Srbija, ipak, zabrani roštilj na ćumur bilo bi to kontradiktorno sa prošlogodišnjim projektrom Privredne komore Srbije koja je brendirala leskovački roštilj. Taj potez Evropska unija finansirala je sa 170 hiljada evra.

Šta vi mislite?