Alergolog: Alergija na ubod komarca bezopasna, terapija ista kao kod polenske

Zdravlje 10. jun. 201917:17 > 17:23
Podeli:
Izvor: Morguefile/Filiford

Sve više dece u ovo doba godine pokazuje simptome alergije na ubod komaraca. Alergolog Branimir Nestorović kaže da se sada pouzdano zna da komarci mogu da izazovu alergijsku reakciju i dodaje da je za lečenje simptoma terapija ista kao i kod polenske alergije.

Dugo se mislilo da otok i crvenilo koji se javljaju na dečjoj koži posle uboda komarca nisu alergijska reakcija, već posledica nežne kože. Dr Branimir Nestorović kaže da se danas pouzdano zna da je ipak u pitanju alergija i napominje da ubod komarca nije opasan kao što može biti ubod pčele, ose ili stršljena.  

„Deca su iz nekog razloga mnogo češće alergična. Svakog proleća imamo strahovite reakcije, otoke očiju kod dece. Ali alergija na ubod komarca suštinski nije opasna. Mnogo veća opasnost je sekundarna reakcija jer deca češanjem mogu da unesu infekciju“, objašnjava dr Nestorović.  

On kaže da je terapija ista kao i terapija kod polenske alergije.

A kada je polenska alergija u pitanju, gost Dana uživo kaže da je u pitanju pojava koja je sve češća i traje sve duže, zbog sve dužeg cvetanja biljaka koje za to vreme proizvode i sve više polena.

„Ovo proleće je bilo kišovito, produženo, slabo su cvetale trave. Ali ambrozija nikad ne omanjuje, cveta dugo, u pitanju je višegodišnja biljka i apsolutno je neuništiva“, kaže dr Nestorović i dodaje da se ona širi bez obzira da li se čupa ili kosi, zbog čega se savetuje kombinovana metoda uništavanja u kišnom periodu, uz upotrebu herbicida.

„Ambrozija stvara toliko polena da je nemoguće pobeći od nje. Polen izgleda kao zvezdice sa kukicama na krajevima. Kači se na kosu, na odeću, pa je tako unesete u kuću. Slična je našoj kamilici, a ko je alergičan na ambroziju ne bi smeo da pije čaj od kamilice“, napominje naš sagovornik.

Mnogi su u nedoumici da li u sezoni polenskih alergija, što je period od marta do oktobra, imaju prehladu i kijavicu ili alergiju. Dr Nestorović dodaje da ovoj nedoumici doprinosi i to što lekovi protiv prehlade deluju na alergiju i obrnuto.

„Ako vidite da se tegobe ponavljaju u istom periodu vremena, pogotovo kada ste napolju, onda ljudi počnu da shvataju da je u pitanju alergija“, objašnjava dr Nestorović.

Kaže da polenska alergija ima osobinu da se pojačava ako ne reagujete, pa ako ne tretirate alergiju na polen jedne biljke, možete da dobijete alergiju i na nove biljke. Zato savetuje da se sa terapijom počne na vreme, pre nego što se pojave prvi simptomi.