Britanski institut predlaže da slatkiši i grickalice budu u "bezličnoj" ambalaži

Zdravlje 04. jun 201916:52 > 16:57
Izvor: N1

Vodeći britanski Institut za istraživanje javnih politika predložio je da slatkiši, grickalice i zašećereni napici dobiju što 'bezličniju' ambalažu kako bi bili što manje privlačni za kupce, s obzirom na činjenicu da se u većem delu svetu jede previše 'slatkog', piše BBC.

Prosečni tinejdžer danas jede triputa više šećera u hrani i piću nego što se preporučuje.

Direktor Intituta Tom Kibasi veruje da bi se na taj način mogla podići svest ljudi o štetnosti konzumiranja prevelike količine šećera u namirnicama. On smatra da bi se to moglo postići uvođenjem što bezličnije ambalaže i zabranom oglašavanja brze hrane.

Britanska industrija na predlog je reagovala vrlo brzo i protiveći mu se.

Britanska uprava za hranu i piće smatra da brendiranje predstavlja „temeljno pravo slobodnog tržišta“ i da je važno zbog konkurencije. Iste argumente svojevremeno su iznosili i predstavnici duvanske industrije, ali britanske vlade nisu bile popustljive.

Ministarstvo zdravstva i socijalne brige saopštilo je da čeka mišljenje glavnog britanskog eksperta za zdravlje, Dame Seli Divajs.

Potrebno je povući odvažne poteze kako bi se postigao cilj da se prepolov broj gojazne dece do 2030. godine.

Divajz je zadužena za reviziju poteza, a i nagovestila je da bi se predlog o oporezivanju nezdrave hrane, poput slatkiša i grickalica, mogao realizovati.