Glukozamin može smanjiti rizike od srčanih bolesti

Zdravlje 16. maj. 201910:50 > 10:57
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Glukozamin, preparat koji se često koristi u lečenju bolnih zglobova, mogao bi smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti, pokazuje novo istraživanje koje prenosi BBC.

Taj zaključak, objavljen u stručnom časopisu British Medical Journal, rezultat je istraživanja sprovedenog na gotovo pola miliona Britanaca.

Gotovo svaki peti od ukupno 466.039 ispitanika obuhvaćenih studijom uzimao je glukozamin i ta je grupa imala manje šanse za razvoj srčanih bolesti i bolesti arterija, te moždanog udara, kao i manje šanse da umru od tih bolesti.

Rezultati studije sugerišu da postoji moguća korist, ali naučnici dodaju da su potrebna dodatna istraživanja kako bi se to potvrdilo.

Stručnjaci upozoravaju da treba uzeti u obzir i mogućnost da su korisnici glukozamina generalno zdraviji.

Glukozamin je materija koja prirodno postoji u zglobnoj hrskavici. Telo može stvarati sopstveni glukozamin, ali ljudi nekad uzimaju glukozamin u želji da umanje bolove i simptome osteoartritisa i drugih tegoba u vezi sa zglobovima.

Većina preparata glukozamina ne prodaju se kao lekovi, nego kao dodaci ishrani, što znači da su sigurni za konzumiranje, ali nije proveren kvalitet ili količina aktivnog sastojka.

Aktivna materija proizvodi se veštački ili od oklopa životinja.

Dokazi o učinkovitosti raznih vrsta glukozamina još su različiti.

Ovim istraživanjem je utvrđeno da postoji veza između uzimanja glukozamina i 9 do 22 odsto nižeg rizika od smrti koje su posledica bolesti kardiovaskularnog sistema, odnosno srčanog ili moždanog udara u poređenju s osobama koje nikad nisu uzimale glukozamin tokom razdoblja od deset godina obuhvaćenog istraživanjem.

Naučnici smatraju da glukozamin može imati protivupalni učinak koji bi mogao objasniti njegov uticaj na smanjenje rizika od bolesti kardiovaskularnog sistema.

Stručnjaci upozoravaju da su potrebna dodatna istraživanja, te podsećaju da se, dok se ne potvrdi taj učinak, treba držati potvrđenih lekova koji smanjuju rizike od bolesti kardiovaskualrnog sistema.