Najgora epidemija malih boginja u Japanu u poslednjoj deceniji

Zdravlje 25. feb 201909:44 > 09:45
Podeli:
Izvor: Screenshot

Japan se bori sa najgorom epidemijom malih boginja u posljednjih 10 godina, nakon upozorenja Svetske zdravstvene organizacije da globalni napori da se zaustavi širenje zaraze ne daju rezultata, delom zbog nepristajanja na vakcinaciju.

Više od 170 novih slučajeva malih boginja registrovano je u Japanu od početka godine u 20 od 47 prefektura, javila je mreža NHK.

Broj novih slučajeva u tom periodu je najveći u poslednjih 10 godina, saopštio je Nacionalni institut za zarazne bolesti, piše list „Gardijan“.

U prefekturi Mie razbolelo se 49 ljudi i većinom se radi o pripadnicima religijske grupe „Kjusei šinkjo“. Ova grupa veruje da su lekovi štetni i zagovaraju pročišćenje tela i duha.

Japansko Ministarstvo zdravlja apelovao je na ljude da se odmah vakcinišu, te da bolnice i druge medicinske ustanove preduzmu preventivne mere.

Male boginje su izuzetno zarazna bolest koja može da izazove dijareju, upalu pluća i gubitak vida. U nekim slučajevima može da bude fatalna i još je važan faktor umiranja među decom, saopštila je ranije Svetska zdravstvena organizacija.

Bolest se lako sprečava sa dve doze vakcine koja se koristi od šezdesetih godina prošlog veka, podseća „Gardijan“.