Nemačka udruženja pedijatara: Energetski napici ne podstiču produktivnost

Zdravlje 28. jan 201916:29 > 16:43
Podeli:
Izvor: Pixabay (ilustracija)

Nemačka udruženja pedijatara mladim ljudima poručuje da ih energetski napici neće pokrenuti da budu produktivniji. Naprotiv, njihove mentalne i fizičke sposobnosti nakon konzumacije takvih pića su lošije.

Energetski napici su bezalkoholna pića koja, kako ih reklamiraju proizvođači, trenutno povećavaju nivo energije u organizmu.

Prema nekim istraživanjima, ta pića na kratko vreme uspevaju da povećaju mentalne i kognitivne sposobnosti, budnost i fizičku izdržljivost, ali treba napomenuti da se energija u energetskom napitku ne oslobađa kao rezultat sagorevanja kalorija, već zbog stimulansa i vitamina koje sadrži.

Da bi se mentalne i fizičke sposobnosti pojedinca poboljšale, arterije se moraju proširiti kako bi više krvi stiglo do mozga, srca i mišića. Energetski napici, naprotiv, na arterije deluju tako da se one sužavaju.

Ne treba zaboraviti da takva pića sadrže tri puta više kofeina nego Koka-kola, a dve do tri limenke dnevno mogu uzrokovati srčanu aritmiju, nesanicu, mučninu, nervozu, dehidraciju i bol u želucu.

Jedan od češćih razloga odlaska tinejdžera u hitnu pomoć u SAD su nuspojave zbog uzimanja energetskih napitaka.

Premda se na početku zbog povećanog dotoka krvi u mozak osoba oseća vedrije i snažnije, takvo ih „osveženje“ kasnije košta jer dolazi do još većeg umora, apatije i nesanice.

Istovremeno deluju na način da organizam proizvodi više hormona koji regulišu nivo stresa, što znači da se pritom povećavaju krvni pritisak i broj otkucaja srca.

Osim ovih kratkoročnih efekata, energetska pića dugoročno doprinose razvoju gojaznosti i dijabetesa jer sadrže visok nivo šećera.

Mladi bi stoga trebali da izbegavaju njihovo konzumiranje i naročito da izbegavaju ispijanje više limenki energetskih pića svakodnevno.

Tinejdžeri koji pate od manjih problema u procesu rasta, imaju problema s cirkulacijom ili uzimaju lekove za lečenje ADHD poremećaja, trebali bi biti posebno oprezni kada je posredi ispijanje energetskih pića, upozoravaju nemački lekari.