Ne odlažite mamografski pregled, može vam spasiti život

Zdravlje 19. okt 201810:19 > 10:21
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Ana Jovićević, onkološkinja Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije i Domina Spasić, predsednica Udruženja "Budimo zajedno", poručile su ženama, ali i muškarcima u Srbiji da ne izbegavaju preglede dojki, jer je rak dojke izlečiv ukoliko se otkrije na vreme.

Dr Jovićević je u Novom danu TV N1 rekla da se žanama preporučuju mamografski pregledi koji, kako je istakla, nisu savršeni, ali mogu da otkriju rak dojke čak i u najranijoj fazi, kada se čvorić još nije formirao.

Svim ženama se najkasnije do 50. godine preporučuje da krenu sa redovnim mamografskim pregledima na svake dve godine, objasnila je Jovićević i podsetila da se u Srbiji već nekoliko godina obavlja skrining, gde žena dobija poziv na već zakzani mamografski pregled i sve što treba da uradi je da se pojavi.

Kada je reč o samopregledima, Jovićević je rekla da se oni preporučuju svim ženama, jednom mesečno. Samopregled je, kako je objasnila, najbolje raditi po završetku menstruacije, sedmog dana ciklusa, ili svakog prvog u mesecu kod žena koje nemaju menstruaciju.

Samopregled se prvo obavlja pred ogledalom, a onda opipavanjem u stojećem ili ležećem položaju. Najveći broj promena na grudima nisu zloćudne, ali ukoliko se uoče treba se odmah obratiti lekaru, poručuje Jovićević.

Izvor : N1

Istakla je i da se rak dojke može pojaviti zbog niza faktora, ali da se rizik može smanjiti kroz pravilan način života – fizičku aktivnost, održavanje telesne težine, pravilnu ishranu, izbegavanje alkogola i duvanskog dima, dojenje…

Ukoliko se raj dojke uoči na vreme, uspšenost izlečenja je veoma velika, objasnila je gošća Novog dana, ali je dodala i da za bolest u odmakloj fazi postoji terapija.

Jovićević je objasnila i da je lečenje raka dojke gotovo uvek kombinuvoano i da uključuje hirurgiju, zračnu i hemioterapiju. Istakla je i da onkologija stalno napreduje i da se veiki broj malignih bolesti može izlečiti ili pretvoriti u hroničnu bolest ili stanje.

Dodala je i da je ženama kojima se zbog raka odstrani dojka moguće uraditi rekonstruktivnu hirurgiju o trošku RFZO.

„Ukočite u obavezama, i sebi priuštite zadovoljstva“

Izvor : N1

Gošća Novog dana bila je Domina Spasić, predsednica Udruženja „Budimo zajedno“, koja se i sama pre 15 godina izborila sa rakom dojke.

Ženama koje su prošle ili prolaze kroz lečenje, njeno udruženje pruža emotivnu i psihološku podršku koju, kako je rekla, ne mogu da dobiju ni u jednoj drugoj ustanovi.

“Ima slučajeva i gde se porodica raspadne, gde muž napusti ženu jer više nema dojku. Ima i žena koja su same. Psihološka podrška je jako bitna, a to kod nas nije dovoljno razvijeno, niti su žene spemne da javno kažu da su im potrebni podrška i savet”, navela je ona.

Govoreći o svom iskustvu, rekla je da se operisala pre 15 godina i da je danas dobro i živi punim plućima. Podseća da je zdravlje ljudima često na poslednjem mestu, ali da je, kada se razbole, na prvom mestu da se izleče.

“Ako ste zadovoljni šansa za bolest je manja. Ako ste stalno u stresu, onda ste u većem riziku. Ako ne možete da stignete da nešto uradite, sve će biti urađeno i bez vas. Ukočite u obavezama, i sebi priuštite zadovoljstva. Treba izgubiti taj osećaj da nisi dovoljno uradio, da nisi dovoljno dobar. ‘Nisam stigla sve’ – pa, ne moram sve da uradim”, poručila je Spasić.

I ona je istakla da je važno obavljati redovne preglede, i da podaci pokazuju da strah parališe ženu da ode kod lekara.

“Strah me je šta će lekar da mi kaže je najveća greška. Borba da se pobedi strah je najvažnija, to je već veliki deo same pobede”, istakla je ona.

Dodala je i da rak dojke pogađa i muškarce, odnosno da na sto obolelih žena oboli i jedan muškarac. Zato savetuje muškarcima da takođe redovno pregledaju svoje dojke.