Stručnjaci: Klimatske promene štete plućima

Zdravlje 08. sep 201813:06 > 13:06
Izvor: Shutterstock

Klimatske promene utiču na disajne organe i ako ih ne budemo zaustavili imaće nepovratne posledice na naše zdravlje, upozorilo je pet organizacija, među kojima i Evropsko društvo za disajne bolesti (ERS) sa sedištem u Lozani, pre kongresa u Parizu.

„U vreme velikih vrućina i povišene vlažnosti vazduha mogu se pojaviti simptomi kod astmatičara“, ističu organizacije u izjavi objavljenoj uoči međunarodnog kongresa ERS-a koji se od 15. do 19. septembra održava u Parizu.

Taj skup obeležava početak kampanje „Zdrava pluća za čitav život“.

Klimatske promene mogu delovati i posredno.

Češće poplave povećavaju stopu vlažnosti i plesni u zatvorenim prostorima, uzrokujući astmu, alergijski rinitis i disajne infekcije.

Sve veće zagađenje vazduha i povećanje koncentracije ozona smanjuju plućnu funkciju i odgovorni su za neke štetne posledice na disajni sistem, ističu organizacije, među kojima i Pneumološko društvo francuskog jezika (SPLF).

Kašnjenje u donošenju odluka o ograničavanju gasova staklene bašte i atmosferskih zagađivača kratkog životnog veka imaće nepovratne posledice na zdravlje svih građana, upozoravaju potpisnici.