Vijagra i vakcina za grip sprečavaju širenje raka?

Zdravlje 24. maj 201816:36 > 16:36
Izvor: AFP/Jack Guez

Kombinacija leka protiv erektilne disfunkcije i vakcine protiv gripa mogla bi da spreči širenje kancerogenih čelija nakon operacije, veruju kanadski naučnici.

Istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u časopisu „OncuImunnology“, upućuje na to da bi ovakva nekonvencionalna strategija mogla pomoći imunom sistemu pacijenta pri uništenju ćelija raka koje su „ostale“ nakon operativnog zahvata, prenose britanski mediji.

„Operacija je vrlo delotvoran način uklanjanja solidnih tumora“, kaže Rebeka Auer, šefica odelenja za istraživanje raka u Kliničkom centru u Otavi i vanredna profesorka na Univerzitetu Otava koja je učestvovala u istraživanju.

„Ali nažalost, neretko operativni zahvat suzbija imuni sistem pa je bilo kojoj preostaloj kancerogenoj ćeliji puno lakše da se održi i proširi na ostale organe“, pojasnila je.

Kombinacija lekova protiv erektilne disfunkcije i vakcina protiv gripa uspešno je testirana na laboratorijskim miševima.

Naučnici su ustanovili da se broj metastaza na plućima miševa smanjio za čak 90 posto.

„Rezultati naše studije upućuju na to da kombinacija ova dva leka blokira širenje ćelija raka i pomaže u sprečavanju ponovne pojave karcinoma nakon operativnog zahvata“, rekla je Auer.

„U prvim kliničkim ispitivanjima u kojima učestvuju 24 pacijenta podvrgnuta operaciji raka abdomena u našoj bolnici u Otavi procenjuje se efektnost pomenute kombinacije lekova.“

Studija će nam pomoći da odgonetnemo hoće li davanje Cialisa pacijentu pet dana pre operacije i na dan operacije, zajedno s vakcinom protiv gripa, kao i davanje istih lekova 10 dana nakon operacije uticati na širenje ćelija raka.

„Jako smo uzbuđeni zbog rezultata istraživanja jer upućuju na to da se primenom dva sigurna i relativno jeftina leka možda može rešiti velik problem kada je širenje kancerogenih ćelija u pitanju. Ako se uspješnost kombinacije lijekova potvrdi u kliničkim istraživanjima, ovo će biti prva terapija kojom će se riješiti imunosni problemi koji nastaju nakon operativnog zahvata“, rekla je dr. Auer.

Naučnici su ustanovili da lekovi za erektilnu disfunkciju blokiraju MDSC, što posledično prirodnim ćelijama ubicama omogućuje borbu s kancerogenim ćelijama, a vakcina protiv gripa još više stimuliše delovanje ćelija ubica.

Doktorka Auer je istakla da, premda su ovi lekovi lako dostupni, osobe obolele od karcinoma ne smeju ni pomisliti na samolečenje.